Nieuwbouw

Op 28 april gaat voor iedereen het hek rond de bouwplaats open

De leden van de Confederatie stellen op 28 april hun meest spectaculaire bouwplaatsen open voor het brede publiek. Het is dan weer Open Wervendag – de zevende al – en iedereen zal live kunnen meemaken hoe de Belgische Bouw de uitdagingen van de toekomst aangaat.
Open Wervendag wil de bouw het goede imago geven dat hij verdient. Met succes, want de vorige editie trok 75.000 bezoekers. Dit mega-evenement van de Confederatie is uitgegroeid tot het uitstalraam van de diversiteit en de knowhow van de bouw. Niet alleen voor het brede publiek maar ook voor jongeren en werkzoekenden, die met eigen ogen kunnen zien dat onze sector veel toekomstmogelijkheden biedt. Ondanks de moeilijke economische toestand zoeken onze bedrijven nog altijd goede werkkrachten. Open Wervendag is een ideale gelegenheid voor werkgevers en potentiële werknemers om elkaar te ontmoeten. De bedrijven die deelnemen, publiceren hun vacatures niet toevallig op de eventsite www.openwervendag.be.

Duurzaam
Onze samenleving staat voor grote uitdagingen: het energieverbruik verminderen, de vergrijzing, de sterke bevolkingsgroei, de ruimtelijke ordening. De bouw is een essentiële speler bij het zoeken naar oplossingen. Dat blijkt onder meer uit het aanbod aan energiezuinige gebouwen op Open Wervendag. Zonder veel overdrijven mogen we stellen dat passiefwoningen de norm zijn dit jaar. Vergeleken met de eerste editie, zeven jaar geleden, zijn eengezinswoningen en flats véél energiezuiniger geworden. Hetzelfde geldt trouwens voor de niet-woongebouwen. Ook daar zijn passiefbouw en energieneutraliteit in opmars, wat op Open Wervendag 2013 geïllustreerd wordt door enkele kantoren en industriële sites. Voorbeelden zijn het toekomstige hoofdkwartier van AGC Glass in Louvain-la-Neuve, dat energieneutraal zal zijn, en het Business Park De Alverberg in Hasselt.

Terug naar de stad
Andere opvallende trend: stads- en dorpskernen zijn bezig aan een comeback. Oostmalle is één van die plaatsen waar consequent gekozen is voor een mix van functies om enkele buurten een nieuwe dynamiek te geven. Het is weer hip aan het worden om in de stad te wonen, en heel wat centra spelen de nabijheid van winkelen, vermaak en diensten uit als hun troefkaart: de bibliotheek, het jeugdhuis, openbaar vervoer, boetieks … Er wordt ook volop in de hoogte gebouwd, met als typische voorbeelden de Lichttoren in Antwerpen, die meer dan 150 appartementen huisvest, en het toekomstige Vlaams Administratief Centrum (VAC) in Gent.

Zorg en gezondheid
De terugkeer naar het centrum heeft te maken met onze ouder wordende bevolking, en samen met de bevolkingsgroei vormt dat de demografische uitdaging waarvoor we staan. De open werven van dit jaar laten zien hoe de bouw bijdraagt aan de oplossing. Er valt een passiefschool te bewonderen, serviceresidenties, ziekenhuizen en zorgcentra. Dergelijke gebouwen stellen vaak strikte eisen aan de hygiëne, en deze bouwplaatsen zijn bij uitstek voorbeelden van de knowhow van onze bouwbedrijven in de afwerkingsector.

Herwaardering
Uit het rijke aanbod van Open Wervendag pikken we nog één trend: de herwaardering van verwaarloosde sites. Een opmerkelijke bouwplaats is die van het psychiatrisch centrum van Wondelgem, dat wordt opgetrokken op een voormalige stortplaats. Het zal dienen als verblijfplaats voor 280 gedetineerden met psychiatrische stoornissen. Het is tegelijk zorgcentrum en gevangenis, met bijbehorend ontwerp en veiligheidsuitrusting.

Daarnaast is er nog de geslaagde herwaardering van de site van de oude textielfabriek van Ledeberg. Het Wit-Gele Kruis neemt er binnenkort zijn intrek, in een gebouw dat tegelijk uitgerust is met moderne installaties én het architecturale verleden respecteert. In Luik is er dan weer de herwaardering van het oude badhuis van la Sauvenière.

Ook interessant