Verhuizen

Ook huurders stellen verhuizing uit

Waar in discussies met name gesproken wordt over het vastzitten van de koopwoningenmarkt en het uitstellen van de verhuizing door eigenaren van woningen, blijkt uit de Bewonersscan 2011 van USP Marketing Consultancy dat ook huurders hun verhuizing uitstellen. De verhuisgeneigdheid binnen 2 jaar daalt de eerste helft van dit jaar verder van 12% in 2010 naar 9% en ook de groep die tussen 2 en 5 jaar wil verhuizen daalt. De groep die zegt op langere termijn (meer dan 5 jaar) te willen verhuizen loopt op. Waar men vorig jaar nog de hoop leek te hebben dat de rust op de woningmarkt terug zou keren en nog niet direct de gevolgen van een aantal maatregelen kon inschatten, is die hoop nu voor een groot deel verdwenen en stelt men de verhuizing uit tot rustiger/betere tijden.

Met name jongere huurders stellen hun verhuizing uit

Zo’n 9% van de Nederlandse huurders van woningcorporaties geeft aan binnen nu en 2 jaar te willen verhuizen. Een duidelijke daling ten opzichten van vorig jaar. Het uitstellen van de verhuizing is vooral het geval onder jongere huurders (tot 35 jaar) en huurders met een midden inkomen (tussen 1100 en 1700 netto per maand voor het huishouden). Deze groep huurders overwegen mogelijk de stap naar een koopwoning als volgende in hun wooncarrière. De huizenprijzen zijn echter nog niet voldoende gedaald en het is moeilijker geworden een hypotheek te krijgen. Daarbij komt dat doorstromen naar een (iets) duurdere huurwoning voor de middeninkomens ook niet meer mogelijk is en ze een vrije sector huurwoning niet kunnen betalen. Deze groep valt dus tussen wal en schip en besluit daarom maar te wachten met verhuizen.

De vraag is natuurlijk, voor wie de lagere verhuisgeneigdheid van huurders, een probleem gaat vormen. Aangezien met name de groep tot 35 jaar de verhuizing uitstelt en dit altijd de meest verhuisgeneigde groep is door de levensfase waar ze in zitten, betekent dit dat hun woning (die geschikt is voor jonge/ startende huishoudens) ook niet vrij komt. Voor startende huishoudens worden de mogelijkheden op een woning dus hierdoor nog verder beperkt. Dat is ook te zien aan de nog steeds lange wachtlijsten voor huurwoningen met name in de grote steden. Starters op de woningmarkt zullen dus het grootste slachtoffer worden van de uitgestelde verhuizing van huurders. En dit is niet een probleem dat snel opgelost wordt. Ook al zou het herstel in de woningmarkt intreden, dan nog zal het jaren duren voordat de doorstroming weer een ‘natuurlijk’ verloop krijgt.

Ook interessant