Interieur

Ook het sanitair is belangrijk voor een onderneming

‘Mensen beginnen te begrijpen dat sanitair belangrijk is voor ondernemingen. Er is de laatste jaren dan ook een omslag gemaakt. Bedrijven spenderen meer geld en tijd aan de inrichting van toiletten. Wat zich achter de schermen van een organisatie afspeelt reflecteert de cultuur ervan.' Dat zegt Tony Rheinberg, marketingmanager bij sanitair specialist Armitage Shanks. Ooit de minst geliefde en meest verwaarloosde plaats binnen het bedrijf, zijn bedrijven vandaag aan een grote inhaaloperatie begonnen waar het de inrichting van het kleinste kamertje betreft.

‘In ons Londens hoofdkantoor hebben we granieten bassins, stenen vloeren en houten wanden, het soort inrichting dat je graag ook thuis zou hebben,' zegt Stephen Sharp van de Russische bank VTB. Ook bij Google in Mountain View moeten de toiletten de bedrijfscultuur weerspiegelen. Begin dit jaar installeerde het bedrijf er high-tech digitale toiletten van de Japanse specialist Toto (foto). De toiletten hebben een verstelbare zitplaats, een massage- en ontgeuringsfunctie en een luchtdroger. Al deze attributen kunnen door een digitale sleutel die aan het toilet is vastgemaakt worden bediend.

Het gebruik om per fiets naar het werk te komen en tijdens de lunchpauze een rondje te joggen heeft er ook toe geleid dat bedrijven hun werknemers douchefaciliteiten aanbieden. ‘Soms ziet bedrijfssanitair er dan ook uit als de kleedkamer van een dure fitnessclub,' zegt Jason Turner, een Britse architect, die gespecialiseerd is in het luxesegment.

Maar ook in de 21ste eeuw blijft een groot aantal toiletten nog altijd gewoon ‘basic'. Daar zijn ook goede redenen voor. Fabriekstoiletten moeten sowieso behoorlijk robuuster zijn dan kantoorsanitair. Verder is het toilet zowat het laatste dat in een nieuwbouw wordt geïnstalleerd. Indien de bouwheer over het budget zit, levert de toiletruimte een makkelijke besparing op. ‘En dat is een echte schande,' aldus Turner. ‘Trouwens, in de open office-ruimtes van vandaag is het toilet vaak nog de enige plek waar je de deur kan sluiten om een beetje privacy te krijgen.'