Algemeen

Onvoldoende grondstoffen beschikbaar voor de bouw

Vanaf 2005 zijn er in Nederland onvoldoende grondstoffen als zand en grind beschikbaar voor de bouw. Deze noodkreet staat in een brief van VNO-NCW, het AVBB en het NVTB aan de vaste Kamercommissies voor VROM en Verkeer & Waterstaat.

Als het aan staatssecretaris Schultz van Haegen, werkzaam bij het ministerie van Verkeer & Waterstaat ligt, beëindigt de overheid haar regierol bij de winning van bouwgrondstoffen. Marktwerking moet deze regierol gaan vervangen. Zonder rijksbeleid dreigt grondstofwinning in Nederland echter aanzienlijk bemoeilijkt te worden. Oorzaak is het ‘nimby-effect’: not in my back yard ofwel overal als het maar niet bij mij is. Juist de tijdige beschikbaarheid van bouwgrondstoffen is volgens het bedrijfsleven essentieel voor een beheersbare kostenontwikkeling en continuïteit in de bouw.

In een gezamenlijke brief aan de vaste Kamercommissies van VROM en Verkeer & Waterstaat hebben VNO-NCW, het AVBB en het NVTB dan ook hun verontrusting uitgesproken over het voornemen van de staatssecretaris. De Kamercommissies zullen op 1 oktober, morgen dus, staatssecretaris Schultz van Haegen en minister Dekker aan de tand voelen. Het bedrijfsleven pleit er voor dat eerst de consequenties van het voorgenomen beleid in kaart worden gebracht. Tevens moet de overheid een oplossing bieden voor het tekort aan beton- en metselzand dat zich op korte termijn (na 2005/2006) voordoet.

Voldoende aanbod van beton- en metselzand is van groot belang voor grondstofwinnende bedrijven alsmede voor de verwerkende beton- en asfaltindustrie. Deze sector heeft een jaaromzet van 2,5 miljard euro en biedt werkgelegenheid aan meer dan 10.000 mensen. Stagnatie van de aanvoer zorgt voor grote problemen in deze sector en leidt tot verlies van arbeidsplaatsen.
Build for Life