Nieuwbouw

Ontwikkeling Zuidas kan stuk goedkoper

Onderzoek naar de ontwikkeling van het prestigieuze Zuidasproject in Amsterdam heeft drie varianten opgeleverd, die een stuk goedkoper zijn dan het oorspronkelijke plan uit 2007.
Dit blijkt uit een nog vertrouwelijk tussenadvies over dit miljardenproject van voormalig topambtenaar en oud-ambassadeur in China, Dirk Jan van den Berg (nu bestuurder TU Delft). De meest betrokken ministers krijgen woensdag een presentatie.

De ontwikkeling van de Zuidas wordt geplaagd door tegenslag. Na het afhaken van private financiers, vanwege de financiële risico's, speelde de kredietcrisis het Rijk en gemeente als initiatiefnemers parten.

Van den Berg kreeg deze zomer opdracht om haalbare varianten in kaart te brengen. Het oorspronkelijke plan ging uit van de ondergrondse aanleg van spoor en snelweg aan de Zuidas, en de bouw van kantoren en wegen daarboven.

Het oorspronkelijke plan volgens het zogenoemde dokmodel, ging uit van de ondergrondse aanleg van spoor en snelweg aan de Zuidas, en de bouw van kantoren en wegen daarboven. De kosten daarvan waren voorzien op ruim 2,1 miljard euro.

Lees verder op Architectenweb.nl