Vastgoed

Ontwikkelaars staan open voor andere invulling seniorenhuisvesting

Projectntwikkelaars staan open voor een andere invulling van huisvesting voor senioren. Waar in het verleden vooral grootschalig werd gedacht, wordt nu meer naar maatwerk gekeken. Ook is er steeds meer ruimte voor initiatieven vanuit de senioren zelf. Het gevolg is dat kleine groepen mensen in de leeftijd van 55 tot 75 zelf meer te zeggen krijgen bij de ontwikkeling van hun toekomstige woonmilieus.

Voor de economische crisis losbarstte waren er al plannen om in de Noordoostpolder een seniorenstad voor 2.000 inwoners te stichten met de naam Vilavie. De crisis hield dit plan tegen. Volgens Alex Sievers, partner van Inbo, heeft het plan echter nog steeds potentieel. Onderzoek van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie toont aan dat 1% van de 55-plussers direct naar een seniorenstad zou willen verhuizen als deze er zou zijn.

Omdat er echter een gebrek aan geld is, moet meer de kracht van bewoners benut worden via onder meer collectief opdrachtgeverschap en collectief beheer. Bouwfonds Ontwikkeling werkt vanuit een andere visie door een systeem van labeling van nieuwbouwwoningen en via ondersteuning van (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Bouwfonds heeft hiervoor een overeenkomst met SIR-55 gesloten, een stichting die nieuwbouwinitiatieven voor medioren en senioren initieert.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt