Algemeen

Onkelinx vindt bijberoep ook een probleem

In haar antwoord op een vraag van volksvertegenwoordiger Jef Valkeniers erkent minister van tewerkstelling Laurette Onkelinx dat er in de bouwsector een groeiend misbruik van het statuut van bijberoep is. Onkelinx deelde mee dat de inspectie van sociale wetten vaststelt dat deze bijberoepers vooral gepensioneerden, invaliden (!?) en reguliere werknemers zijn. Volgens haar scherpte de algemene verlaging van de arbeidsduur dit probleem aan!!! Immers ook uitkeringstrekkers, loopbaanonderbrekers,… kunnen onder bepaalde voorwaarden onder dit statuut werken.

Nacebo vraagt dat de regering dringend maatregelen neemt om dit misbruik aan banden te leggen.
Het is sinds lang bekend dat werknemers die onder het statuut van bijberoep werken oneerlijke concurrentie kunnen uitmaken voor de gevestigde aannemer. Nacebo dringt er vooral op aan een sectorale beperking in de tijd (voorstel: maximum drie jaar) voor het statuut van het bijberoep te bekomen.
Bovendien roept Nacebo de regering op om de talrijke onrealistische arbeidsduurverminderende maatregelen terug te schroeven. Nacebo is het volkomen met de minister eens dat de arbeidsduurvermindering één van de voornaamste oorzaken van het toenemend zwartwerk in de bouwsector is.

Het fenomeen van de zelfstandigen in bijberoep is in de bouw de laatste jaren uitgegroeid tot een ware plaag. Volgens de statistieken van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) neemt het aantal zelfstandigen die hun activiteiten als bijberoep uitoefenen jaar na jaar toe, terwijl het aantal zelfstandigen in hoofdberoep afneemt.

Evolutie zelfstandigen in de Belgische bouwsector
 hoofdberoepbijberoep
199737.2429.282
199836.8929.794
199935.8779.980
200035.14610.133
Bron: RSVZ


De oorzaak ligt bij het fiscaal en sociaal gunstige statuut van de zelfstandige in bijberoep. Dit statuut wordt vaak misbruikt om zwartwerk te “legaliseren”. De stap naar bijberoeper blijkt in de praktijk heel vaak te worden gezet als reactie op de controles op zwartwerk. Door zich in te schrijven als “zelfstandige in bijberoep” stellen deze zwartwerkers zich zonder veel kosten in regel met verschillende reglementeringen. Onder die dekmantel kunnen ze dan gewoon verder in het zwart blijven werken. Deze bijberoepers kunnen dankzij hun gunstregime tegen een lagere kostprijs presteren dan reguliere bouwbedrijven en vormen op die manier oneerlijke concurrentie.

Het is perfect verdedigbaar dat een werknemer als zelfstandige in bijberoep start met de bedoeling zich, na een inloopperiode, te vestigen als volwaardige zelfstandige. En uiteraard is het ook niet zo dat alle bijberoepers zwartwerkers zijn. Nacebo vraagt wel maatregelen om de misbruiken een halt toe te roepen.
Build for Life