Vastgoed

Ongeziene modernisering Vlaamse vastgoedlandschap

Er komt een ongeziene modernisering en optimalisering van het Belgische vastgoedlandschap op ons af. Dit alles met verreikende gevolgen voor de vastgoedsector én voor de -consument. Die boodschap mogen we volgens CIB Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging van Vlaamse vastgoedmakelaars, onthouden uit haar 13e Vastgoedcongres “De nieuwe vastgoedmakelaarswet. Evolutie of revolutie?”. Het kruim van de Vlaamse vastgoedmakelaars tekent hiervoor vrijdag present in het Kursaal in Oostende. Vlaams minister-president Kris Peeters, Justitieminister AnnemieTurtelboom, minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw Sabine Laruelle en Vlaamse volksvertegenwoordigers Liesbeth Homans, Mieke Vogels en Bart Van Malderen brengen een videoboodschap voor de sector.

De nieuwe vastgoedmakelaarswet, die als basis dient voor de hele moderniseringsoperatie, wordt realiteit. In primeur kunnen we meegeven dat een eerste versie deze week werd ingediend in het parlement en ook de goedkeuring zou dit jaar nog verwacht mogen worden, dixit voogdijminister Sabine Laruelle.
Maar waarover gaat het precies? En wat zijn de gevolgen voor de consument? Een belangrijk luik van die vastgoedmakelaarswet slaat alvast op de bescherming van de consument. De vastgoedmakelaardij in ons land is er zich meer dan ooit van bewust dat een woning kopen of verkopen iets is dat de meeste mensen slechts één keer in hun leven doen. Bijgevolg wordt er onder meer werk gemaakt van een strengere controle van de toegang tot het beroep. Vandaag is er een waslijst aan diploma’s die toegang geven tot het beroep van vastgoedmakelaar. Zelfs een egyptoloog kan vandaag vastgoedmakelaar worden. Met de nieuwe wet zal iedereen die het beroep wil uitoefenen, straks minstens een competentietest moeten afleggen aan het begin van de stage. Dit zal zowel de kwaliteit van de stagiair-vastgoedmakelaar als die van de sector ten goede komen. En dat alles in het voordeel van de consument.

Vlottere procedures, meer zinvolle sancties, meer transparantie
Ook in het belang van de consument: de hervorming van het tuchtrecht en een geoptimaliseerd toezicht op de deontologie. Dit eerste luik van de reorganisatie werd eerder dit jaar goedgekeurd. Met als doelstelling vlottere procedures, meer zinvolle tuchtsancties en méér transparantie. Vroeger bleven consumenten met een klacht over vastgoedmakelaars in het ongewisse over het verdere gevolg van hun klacht. Dankzij de nieuwe wet zal het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) de klager nu wél duidelijk kunnen informeren over de genomen beslissing. Vastgoedmakelaars die deontologisch over de schreef gaan, riskeren trouwens niet langer alleen een tuchtsanctie, maar kunnen als alternatieve sanctie ook verplichte bijscholing krijgen opgelegd.
Nog in de startblokken staat de verdere professionalisering van het syndicusberoep. Voor bewoners van appartementen die geen kaas hebben gegeten van de laatste regels rond mede-eigendom, is een professionele syndicus hoe langer hoe meer een must. De vastgoedmakelaarswet voorziet daarom een apart tableau voor syndici. Met specifieke regels voor syndici, onder meer op het vlak van verzekering en opleiding.

Vlaams dynamisme
Waar de voorgaande gevolgen van federaal niveau zijn, benadrukken de Vlaamse vastgoedmakelaars op het grootste vastgoedcongres van het jaar ook het belang van een aantal Vlaamse kwesties. Zo zal met de staatshervorming het woon- en vastgoedbeleid helemaal regionale materie worden. Onder meer de woonbonus , de woonfiscaliteit en de huurwetgeving zullen in 2014 naar de gewesten worden overgeheveld. De Vlaamse vastgoedmakelaars zijn hierover bijzonder tevreden en zien die complete regionalisering van het woonbeleid als noodzaak voor Vlaanderen om eigen accenten te kunnen leggen.
Daaraan gekoppeld is er de nood aan een interne reorganisatie van het BIV, het controleorgaan van de vastgoedmakelaars. Als wonen en vastgoed in de toekomst hoofdzakelijk regionale materie worden, achten de vastgoedmakelaars het nodig om ook hun Beroepsinstituut aan te passen aan de staatsstructuren. Dit onder meer met een Nederlandstalige en Franstalige Raad, volledig op eigen leest geschoeid en met hun eigen bevoegdheden. Met andere woorden: het dynamisme van Vlaanderen moet mee overslaan op de Vlaamse vastgoedsector.

Toegenomen consumentenvertrouwen
Tenslotte zullen de vastgoedmakelaars ook dat andere populaire thema op hun congres ter sprake brengen: betaalbaar wonen. De Vlaamse vastgoedmakelaars stellen vast dat het huidige beleid niet goed genoeg functioneert en vragen daarom aan de overheid om onder meer extra middelen vrij te maken voor de private huurmarkt. Net zoals ook de vraag op tafel ligt om de woonuitbreidingsgebieden versneld vrij te geven. CIB Vlaanderen kent de markt als geen ander en tracht dan ook samen met de overheid tot constructieve oplossingen te komen.

Kristien Berkein, voorzitter van CIB Vlaanderen, benadrukt dat de nieuwe vastgoedmakelaarswet een ongeziene evolutie voor zowel de vastgoedsector als de consument met zich meebrengt. Dat die inspanningen van de sector om verder te professionaliseren wel degelijk gewaardeerd worden, blijkt onder meer uit een nieuwe studie van Test-Aankoop. “Waar 20 jaar geleden nog minder dan 30 procent van de Belgen een beroep deed op een vastgoedmakelaar, bedraagt dat aandeel vandaag 44 procent. Onze sector wint opnieuw fors aan vertrouwen”, besluit Kristien Berkein.