Algemeen

Ondiepe goot met afdekrooster ontwatert badkamer

“Een collega van me heeft een badmeubelfabriek en maakt onder andere granieten douchebakken. Daar zit een grote sifon in, waardoor ze een hoge opstap hebben. Hij vroeg me of ik daar niet iets aan kon veranderen,” vertelt badkamermonteur Jered Nijhof, “en ik heb toen beloofd er eens over na te denken.” Veel tijd kostte dat nadenken de uitvinder niet, want toen hij er even voor ging zitten had hij binnen twee uur een oplossing bedacht: een ondiepe, gootvormige afvoer met een geïntegreerde stankafsluiter.

De goot heeft de vorm van een ondiep, rechthoekig kanaal met een vlakke bodemwand en verticale zijwanden, afgewerkt met een afdekrooster. De afvoeropening zit in een van de langszijwanden met een mof voor aansluiting op een afvoerleiding. De stankafsluiter zit in de goot zelf en bestaat allereerst uit twee opstaande wandjes dwars op de langszijwanden, over de hele breedte van de goot. Daarop komt een soort deksel met twee benedenwaarts gerichte randen. Het deksel laat doorstroomopeningen vrij voor het af te voeren water en bij een gevulde goot ontstaat vanzelf een stankwerend waterslot. “Bij andere geoctrooieerde goten zit de stankafsluiter buiten de goot. Bij mij zit hij erin, zodat de werkhoogte van het geheel maar 5 centimeter is,” benadrukt de uitvinder, “dus dat onhandige opstapje zijn we kwijt.”
Daarnaast lost de goot een tweede probleem op. Van oudsher hebben badkamervloeren namelijk een afvoerputje, waarvoor de vloer zowel in de lengte als in de breedte voldoende afschot moet hebben. “Recentelijk lijkt een trend ingezet te zijn om vloeren te voorzien van tegels met grote afmetingen. In de praktijk blijkt het dan lastig om een dergelijke vloer aan te leggen met voldoende afschot in meerdere richtingen, waardoor het water op sommige plaatsen kan blijven staan.”
De afvoergoot is inmiddels in productie en onder de naam Quick Drain verkrijgbaar, onder andere in de sanitairwinkel van Nijhof. In een opwelling van geheimzinnigheid wil hij niet zeggen wat zijn vinding kost. “Tien euro meer dan die van mijn collega”, is het cryptische antwoord, dat bij verder vragen blijkt te slaan op de ‘Easy Drain’, een goot met een werkhoogte van ruim 13 centimeter. En dat scheelt nogal. De Quick Drain kan op maat worden gemaakt tot een maximale lengte van 350 centimeter, bijvoorbeeld voor gebruik langs een garagedeur.
Build for Life