Algemeen

Onderzoek naar verzakking woningen in Zevenaar

Het college van B en W van Zevenaar stelt een onderzoek in naar de verzakking van minstens twintig woningen in Zevenaar. Dat liet wethouder Wim Bless donderdag weten. De woningen hebben ernstige schade geleden in de vorm van scheuren, die in sommige gevallen 2,5 centimeter breed zijn.

Een groep van deskundigen van de gemeente, provincie, het waterschap Rijn en IJssel en woningbouwvereniging Baston is aan de slag gegaan. Zij onderzoeken de oorzaken en adviseren over de te nemen maatregelen. Twintig bewoners hebben de gemeente gealarmeerd.

Schadeclaim
Een aantal van hen heeft schade geclaimd bij de gemeente. De totale schade is nog niet duidelijk. De verzakking van de woningen wordt veroorzaakt door inklinking van de kleilaag. De totale schade is nog onduidelijk. De gemeente wil in kaart hebben hoeveel woningen er getroffen zijn en welke oorzaken er zijn aan te wijzen voor de inklinking van de kleibodem. De vraag wie er aansprakelijk wordt gesteld, komt pas na het onderzoek aan de orde, aldus wethouder Bless.

Klei
Het probleem bestaat sinds eind jaren zestig. Circa de helft van de 10.000 woningen in Zevenaar is direct gefundeerd op klei. Door een combinatie van factoren, waaronder verdroging en een lage grondwaterstand, zijn in het verleden al tientallen woningen verzakt. De situatie verergerde in 2001, toen de tunnelbak van de Betuwelijn werd aangelegd. Circa 250 woningen dreigden toen te verzakken. Uiteindelijk moesten dertig woningen noodgedwongen worden gesloopt.
Build for Life