Duurzaam Bouwen

Onderzoek interactief optimalisatietool zero energy-woningen

In het kader van de ontwikkeling van een optimalisatietool voor nulenergie woningen binnen de onderzoeksgroep Energie en Comfort van de Provinciale Hogeschool limburg doet Vincent Macris een oproep tot deelname aan zijn doctoraatsonderzoek aan de hand van een interview. Het gesprek handelt over de afstemming van de optimalisatietool op de architecturale ontwerppraktijk, zo kunnen uw wensen en benodigdheden na deelname geïntegreerd worden. Er wordt voornamelijk gekeken welke aspecten het belangrijkste zijn volgens architecten.

Interviews

Architecten die geïnteresseerd zijn in energieneutraal bouwen kunnen deelnemen aan het onderzoek door zich kandidaat te stellen voor een kort gesprek over hun werkwijzen en ervaringen.

Doel van het doctoraatsonderzoek

In het kader van de regelgeving omtrent bijna-nulenergiewoningen vanaf 2021 focust het onderzoek naar de ontwikkeling van een interactieve optimalisatietool. Deze tool zal voor architecten de mogelijkheid bieden om ontwerpalternatieven af te tasten op het vlak van energiegebruik, zomercomfort en kostenefficiëntie. Het doel hiervan is om ontwerpers te laten experimenteren met essentiële parameters en direct resultaat te tonen over de prestaties van de woning. Bovendien kan de optimalisatie verschillende oplossingen voorleggen gebaseerd op meerdere tegenstrijdige factoren, waardoor u de goedkoopste of de energiezuinigste oplossing kan ontdekken. Kortom, het vergemakkelijkt en ondersteunt het proces om tot een betaalbaar energieneutraal ontwerp te komen dat voldoet aan de toekomstige regelgeving.

Lees verder op Architectura.be