Vastgoed

Onderzoek Bouwfonds: te veel standaard appartementen

Veel gemeenten blijven volharden in het aanbieden van standaard appartementen, terwijl de vraag hiernaar niet toeneemt. Indien er onvoldoende aanbod is van eengezinswoningen, zullen gezinnen de stad verlaten en uitwijken naar verder gelegen gebieden. Naast het woningtype, sluiten ook veel woonomgevingen niet aan bij de wens van consumenten. Dit blijkt uit onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling.
Aan het onderzoek deden meer dan 1.500 respondenten mee.

De meeste mensen in Nederland willen vooral in stedelijke agglomeraties wonen. Een deel in de stad zelf maar ook een deel in de suburbane omgeving. Zij die in de stad zelf willen wonen vinden helaas niet wat ze zoeken. Er worden nu teveel massale appartementencomplexen gebouwd en te weinig laagbouw, terwijl naar dit laatste juist veel vraag is. Dit betekent dat de kans groot is dat er voor leegstand wordt gebouwd.

Uit het onderzoek blijkt dat huidige en toekomstige bewoners in verstedelijkt gebied meer diversiteit in het woonaanbod willen. Ze willen afwisseling in woningtypen, architectuur en functiemenging in gebouwen. Gemeenten gaan ervan uit dat veel stedelingen in appartementen willen wonen en bouwen deze volop.

Echter, sinds 1995 is de vraag naar koopappartementen in de stad niet toegenomen. Binnen het gehele aanbod van nieuwe woningen is het aandeel van appartementen van 26% in 2001 naar 42% in 2009 toegenomen. De vraag naar appartementen in stedelijk gebied is maar circa 30% van de totale vraag naar nieuwbouwwoningen. Terwijl de huidige bouwambities van gemeenten voorzien in een productie van 60% appartementen van het totale aanbod. Dit is dus twee keer zoveel als de vraag.