Algemeen

Ondernemingsloketten krijgen extra ondersteuning

De Kruispuntbank voor ondernemingen (KBO) en de Ondernemingsloketten krijgen bijkomende ondersteuning, meldt het kabinet van de federale minister van KMO, Rik Daems. De ondersteuning moet ervoor zorgen dat de werking niet meer in de war wordt gestuurd door technische problemen.

Sinds de start van de Ondernemingsloketten op 1 juli werden gemiddeld 6.000 transacties per dag genoteerd. Tijdens piekmomenten ontstonden softwareproblemen. Om die te voorkomen, verzekeren specialisten van de betrokken administraties een permanentie en bieden zij maximale bijstand. Van uur tot uur wordt de werking van de loketten geoptimaliseerd. Het kabinet-Daems verwacht in de tweede week van juli een normalisering van de werking.

Daarnaast is een reservescenario opgesteld dat indien nodig het bestaande informaticasysteem kan vervangen. Dat houdt in dat elk ondernemingsloket de aangevraagde verrichtingen registreert en centraliseert, waarna de betrokken administraties van de federale overheidsdienst economie, KMO, middenstand en energie de inzameling van de gegevens voor hun rekening nemen.

De definitieve software voor de communicatie tussen de ondernemingsloketten en de Kruispuntbank Ondernemingen werd pas afgelopen maandag 30 juni, de dag voor de officiële start, bezorgd aan de tien erkende ondernemingsloketten. De geplande testperiode die op 18 juni had moeten starten, kwam er niet, zodat de eerste werkdag van de ondernemingsloketten meteen ook de eerste testdag werd. De testen verliepen zoals bekend verre van vlekkeloos. Het ziet ernaar uit dat deze testfase nog een tijdje zal voortduren, zegt de mededeling van het kabinet-Daems.

Griffie
Wie een vennootschap wil oprichten, ontvangt zijn ondernemingsnummer trouwens niet van het ondernemingsloket maar van de griffie van de handelsrechtbank. Pas na de ontvangst van dit nummer kan de ondernemer bij een ondernemingsloket zijn vennootschap als handelsvennootschap laten registreren in het handelsregister en de nodige attesten (vestigingsattest, attest bedrijfskennis) aanvragen. Het ondernemingsnummer wordt dan gelijk het handelsregisternummer. Daarna moet de ondernemer dit nummer ook nog laten registreren als BTW-nummer indien zijn onderneming BTW-belastingplichtig is. Dat kan niet bij het ondernemingsloket maar slechts na een interview bij de BTW-administratie.

Build for Life