Algemeen

Ondernemers gematigd positief over economisch beleid in hun gemeente

Een enquête bij 54.000 zelfstandigen en ondernemers toont aan dat het economisch beleid van hun gemeentebestuur een gemiddelde score van 5,5 op 10 krijgt. Tweederde van de ondervraagden is zelfs niet op de hoogte van een lokaal economisch beleidsplan.

Dat zijn enkele van de conclusies uit een enquête die het Netwerk van Ondernemers organiseerde in samenwerking met de Koninklijke Unie voor Middenstand (KUM) en het onderzoeksbureau Solus.

Een ruim percentage van de zelfstandigen blijkt wel op de hoogte te zijn van het bestaan van een centraal aanspreekpunt voor economie bij de gemeentelijke diensten, al bestaat zo'n centraal aanspreekpunt in veel gemeenten nog niet.

Dat wijst erop dat gemeentebesturen nog te veel via de klassieke belangenorganisaties werken en op die manier heel wat niet-georganiseerde zelfstandigen niet kunnen bereiken. Een centraal aanspreekpunt of ambtenaar voor 'lokale economie' zou een coördinerende en informatieve functie moeten krijgen. De lokale schepen voor Economie kan daar een sleutelpositie vervullen.

Voorts leert de studie dat ondernemers wel degelijk geïnteresseerd zijn in wat hun gemeentebestuur op economisch vlak organiseert. Daarom zou in iedere gemeente een 'economische adviesraad' werkzaam moeten zijn. Ook blijkt dat hoe concreter de economische initiatieven van een gemeentebestuur zijn, hoe beter ze bijblijven. Ze worden door de ondernemers meestal ook positief beoordeeld.

In de enquête werd ten slotte naar de krachtlijnen van een sterk gemeentelijk beleid gevraagd. Daar zijn de ondernemers eensgezind. In hun beoordeling van het gemeentebestuur is het snel en vlot behandelen van dossiers, een centraal aanspreekpunt bij de gemeentediensten en veel wederzijdse communicatie het allerbelangrijkste.

Daarom zullen het Netwerk van Ondernemers en de Koninklijke Unie voor Middenstand zich inzetten om tijdens de volgende beleidsperiode (2007-2012) te ijveren voor de aanstelling van een volwaardige Schepen voor Lokale Economie in iedere gemeente, de installatie van een economische adviesraad in iedere gemeente en de installatie van een centraal aanspreekpunt lokale economie bij iedere gemeente, besluit het communiqué.
Build for Life