Algemeen

Ondergronds bouwen is duurzaam investeren

Ondergronds ruimtegebruik is in veel gevallen duurder dan een traditionele, bovengrondse aanpak. Dat mag echter niet de rede zijn nu niet in ondergronds ruimtegebruik te investeren.

De keuze voor al dan niet ondergronds bouwen moet gaan om een afweging tussen korte termijn en lange termijn. Nu investeren in ondergronds ruimtegebruik is ook te zien als duurzame investering op lange termijn voor toekomstige generaties.

Dat viel op te maken uit de rede ‘Delta Prelude’, uitgesproken door Ing. J.B.M. Admiraal (MBA) bij de aanvaarding van zijn benoeming tot lector ondergronds ruimtegebruik aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen. Admiraal is daar vorig jaar al begonnen als lector. In zijn rede gisteren ging hij in op de maatschappelijke dimensie van ondergronds ruimtegebruik.
Het grote debat van nu zou volgens de lector moeten gaan over de vraag hoe wij risico’s verdelen tussen de huidige en toekomstige generaties. De wijze waarop wij onze ruimte inrichten gen gebruiken is moet in dat licht net zo goed onderwerp van debat zijn als het uitputten van natuurlijke bronnen.
Duidelijk moet zijn dat het niet alleen om overwegingen van efficiency kan gaan. “Door alleen op grond van de hoge investeringskosten af te zien van ondergronds ruimtegebruik worden problemen als het ware doorgeschoven in de tijd en afgewenteld op generaties na ons”, betoogde lector Admiraal.
In dat verband haalde hij de woorden aan van minister Peijs van december 2003 bij het Centrum Ondergronds Bouwen in Gouda waarmee zij zich voorstander verklaarde van het gebruik van de ondergrond. Daaraan voegde zij de suggestie toe het als uitdaging te zien iets aan de kosten van ondergronds bouwen te doen. Die zullen volgens Admiraal overigens voortkomen uit technologische innovaties en betere inzichten in de risico’s van ondergronds bouwen in de slappe grond van Nederland.
Volgens Admiraal bestaat er een grote kloof tussen denken en doen op het gebied van ondergronds ruimtegebruik.

Enthousiast
Qua ondergronds ruimtegebruik is iedereen zeer enthousiast als het gaat om het concept en de conceptuele oplossingen die hieruit voortkomen. Zodra het echter aankomt op beslissingen, blijven toepassingen veelal steken in traditionele opvattingen over de hoogte van de kosten en het niveau van veiligheidsmaatregelen.
De overgang naar het anders omgaan met de ruimte in Nederland door veelvuldig gebruik van de ondergrond, vraagt om het inzicht dat protocollen misschien wel eens aangepast moeten worden aan de nieuwe ontwikkelingen. “Het is cruciaal dat we ons steeds opnieuw de vraag stellen of het bestaande bestuurlijk-juridische instrumentarium toereikend is om een ontwikkeling als ondergronds ruimtegebruik te kunnen accommoderen”, aldus Admiraal. Alhoewel besluiten wel gebaseerd worden op een norm van aanvaardbaar risico.
Een technocratische besluitvorming over wat aanvaardbaar is en wat niet past volgens de lector niet meer in deze tijd. De media willen ons laten geloven dat wij in een risicomaatschappij leven. De huidige aandacht voor risico’s hoeft echter niet het gevolg te zijn van een toename in het aantal rampen dat de samenleving treft, maar meer aan een ander dieper liggend maatschappelijk proces.
Build for Life