Algemeen

Omgevingspsychologie helpt om het klanten naar de zin te maken

Ondernemingen kunnen omgevingspsychologie inzetten om het klanten naar de zin te maken. De fysieke en virtuele omgeving van mensen heeft bewust en onbewust invloed op de keuzes die ze maken. Een juiste aanpassing van de omgeving leidt tot een hogere klanttevredenheid, merkbeleving en opbrengst.

Door de opmars van de beleveniseconomie heeft omgevingspsychologie een impuls gekregen. Disney benut de mogelijkheden van omgevingspsychologie al jaren. De vakantie- en attractieparken van Disney scheppen een gevoel van veiligheid en overzicht. Dat geschiedt via duidelijke routing, verlichting en informatie. De bezoekers willen verrast worden en plezier beleven. Zelfs bezoekers in de wachtrij ontmoeten om elke hoek een nieuwe beleving. Rabobank tracht in zijn Raboshop de Rabosfeer hoog te houden via routing, veiligheid en plaatsing van informatie.

Hoe klanten de weg vinden naar een winkel of attractie, bepaalt grotendeels de eerste indruk van het betreffende merk. De route moet leuk en interessant zijn en het moet direct helder zijn waar de ingang is. Casino`s werken de mobiliteit van bezoekers tegen door het lastig te maken om de uitgang te vinden. Philips Design tracht het verblijf in ziekenhuizen aangenamer te maken via slim gebruik van kleur, geluid en beelden.

Gebaseerd op: Second Sight
Build for Life