Algemeen

OM doet nieuwe arrestaties in Bouwfraudezaak

Het openbaar ministerie (OM) heeft in zijn onderzoek naar de bouwfraude opnieuw mensen vast gezet. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekend. Onder hen zijn geen ambtenaren.

Het OM doet onderzoek naar acht bouwprojecten, waarbij 72 aannemers zijn betrokken. Halverwege dit jaar wordt beslist wie strafrechtelijk vervolgd wordt.

Het onderzoek van het OM spitst zich toe op oplichting, valsheid in geschriften, overtreding van de mededingingswet, belastingfraude en het omkopen van ambtenaren.
Tot eind vorig jaar zijn 31 verdachten aangehouden. Van hen zat in december niemand meer vast. Tot eind 2002 zijn naast de 31 aangehouden verdachten nog 24 andere verdachten en 38 getuigen gehoord. Eind vorig jaar gaf het OM al aan dat het aanwijsbare verdachten en concrete strafbare feiten op het oog heeft.
Gisteren en vandaag deed de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) invallen bij vestigingen van Strukton, Bam Groep en Heijmans. Ballast Nedam en Volker Wessels kregen ook bezoek van de kartelpolitie. Alle ondernemingen werken met de onderzoekers mee.
Van Hattum en Blankevoort in Woerden is het bedrijfsonderdeel van Volker Wessels dat de niet aangekondigde gasten ontving. Bij Heijmans is onderzoek gedaan op het hoofdkantoor in Rosmalen. De NMa bracht bij Ballast Nedam een bezoek in Nieuwegein, waar naast de directie ook de onderzochte Infra-poot zetelt. De Bam Groep kreeg bezoek in Gouda en Breda bij respectievelijk HBG Civiel en Bam Beton & Industrie. Strukton Beton Bouw ontving in Utrecht de kartelautoriteit.
Over de redenen van de invallen wil S. Bierling, woordvoerder van de NMa, niets kwijt. Zij kon ook niet zeggen of de bezoeken tot een concrete zaak zullen leiden. Volgens Heijmans en Bam Groep wordt gezocht naar informatie over vermeende prijsafspraken in de beton- en wegenbouw. Ballast Nedam, Volker Wessels en Strukton willen niets zeggen over de inhoud van het NMa-onderzoek.
Build for Life