Algemeen

Norman Foster moet Lord-titel opgeven

In Engeland groeit de druk op Norman Foster om zijn titel als Lord op te geven. Vorige week besloot de toparchitect uit het House of Lords (het Britse Hogerhuis) te stappen. Hij blijft zich echter Lord Foster noemen.

De architect werd in 1999 in de adelstand verheven. Lord Foster of Thamesbank, zoals zijn officiële titel luidt, had sindsdien stemrecht in het Hogerhuis.

Zijn positie raakte omstreden nadat twee jaar geleden bekend werd dat Foster niet als inwoner van Groot-Brittannië geregistreerd staat en aldus geen belasting hoeft te betalen in zijn geboorteland. De architect woont met zijn gezin in Zwitserland.

Foster besloot uit het House of Lords te treden nadat een wet was aangenomen die niet-ingezetenen van Groot-Brittannië verbiedt zitting te nemen in het Lager- of Hogerhuis. Nog vier andere Lords zetten deze stap.

De architect is zich sindsdien echter wel Lord blijven noemen en dat leidde tot hevige kritiek. Een voormalig voorzitter van een controleorgaan voor openbaar bestuur noemt het absurd, terwijl de krant Independent vreest voor misbruik van de Britse democratie.

Lees verder op Architectenweb.nl
Build for Life