Algemeen

Noorderkempen krijgen 1 miljoen euro Europese fondsen

Met het eerste project zetten negen steden uit de Grensregio zich in voor de herontwikkeling van hun stationsomgeving. De stad Turnhout is de hoofdverantwoordelijke voor dat project en krijgt daarvoor 500 000 euro Europese subsidies. Ook de glastuinbouw, een belangrijke economische drager in de Noorderkempen, krijgt subsidies. Het Proefcentrum Hoogstraten zal de komende jaren helemaal vernieuwd worden en ontvangt 500 000 euro Europese steun.
Het derde project gaat over invasieve exoten in Vlaanderen en Zuid-Nederland.

De nieuwe projecten met een belangrijke impact op onze grensregio zijn goedgekeurd door de stuurgroep van de Grensregio Vlaanderen - Nederland, het orgaan dat beslist over de verdeling en de toekenning van Europese fondsen. Dat gebeurde tijdens haar zitting in het provinciehuis van ‘s Hertogenbosch, op 7 oktober 2009.
De middelen zijn afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en worden via het Interreg IV A programma Vlaanderen – Nederland ingezet om over de grens samenwerking met onze Noorderburen te stimuleren.

Gedeputeerde Ludo Helsen, lid van de stuurgroep namens het provinciebestuur Antwerpen en gedeputeerde voor Europese en internationale samenwerking, licht toe: “Ik ben verheugd dat de inspanningen die we als provincie geleverd hebben om promotoren te informeren en te begeleiden bij het indienen van hun Europees project, volop vruchten blijven afwerpen. Door te investeren in de Europese projectbegeleiding, stelt de Provincie Antwerpen enthousiaste projectondernemers zoals de stad Turnhout en het Proefcentrum Hoogstraten in staat om investeringen in onze regio te doen. Investeringen in infrastructuur, die zorgen voor tewerkstelling, economisch perspectief, maar ook, zoals in Turnhout, voor een betere leefomgeving. Door deze projecten scoren de Kempen dus op meerdere vlakken.”

Structuurversterking stationsomgevingen Vlaanderen - Nederland

Negen steden uit de Grensregio gaan samenwerken rond de herontwikkeling van hun stationsomgeving. In deze stationsbuurten is er sprake van achterstand, leegstand en het onvoldoende benutten van het ruimtelijk potentieel. Door middel van fysieke investeringen willen de gemeenten deze omgevingen een kwaliteitsimpuls geven.
Revitalisering is in de praktijk echter niet eenvoudig. De aanwezigheid van vergelijkbare problemen in stationsomgevingen in verschillende regio’s leidt tot de constatering dat samenwerking wenselijk is om tot een betere en meer efficiënte aanpak van de verschillende problemen te komen.

Door samen een kennisnetwerk op te bouwen, kan gezamenlijk worden gezocht naar de beste oplossingen die bijdragen aan een kwaliteitsimpuls. De kennis die doorheen dit project ontwikkeld wordt zal gebundeld worden, waardoor ook andere steden en gemeenten in de grensregio de vruchten kunnen plukken van de onderzoeksinspanningen die gedaan werden in dit project.

De stad Turnhout is de hoofdverantwoordelijke voor dit project en zal de eigen stationsbuurt herontwikkelen tot een innovatiepark, waar ook ruimte wordt voorzien voor wonen en groen. Met de middelen die Turnhout binnen dit interreg-project ontvangt, zal in een eerste fase de duurzame ontsluiting van dit project verzekerd worden.

In totaal voorzien de negen steden investeringen voor meer dan 9 miljoen euro, met een Europese bijdrage van 2 837 710 euro. De stad Turnhout zal meer dan 1,1 miljoen euro investeren in de eigen stationsomgeving. Hiervan neemt Europa 500 000 euro voor haar rekening.

OPTIGLAS

De glastuinbouw is een belangrijke economische drager voor de Noorderkempen, maar ook een sector die de jongste jaren heel wat evoluties heeft meegemaakt.
Omdat goed werkende proefcentra een noodzaak zijn in de verdere uitbouw en ontwikkeling van de glastuinbouw in de grensregio, heeft het Proefcentrum Hoogstraten een samenwerking opgezet met partijen uit West-Vlaanderen en Zeeland.

Het project OPTIGLAS is gericht op een brede samenwerking tussen deze proefcentra rond (glas)tuinbouw in de Grensregio Vlaanderen-Nederland. Er zal worden samengewerkt rond thema’s als energiebesparing; duurzame technologieën als gesloten kassystemen, LED-belichting en de implementatie van intelligente folies; de reductie van gewasbeschermingsmiddelen; voorlichting van tuinders en de ruimtelijke ordening van glastuinbouwzones.
Voorts zal ook geïnvesteerd worden in de uitbouw van de proef- en voorlichtingscentra die bij dit project betrokken zijn, om er voor te zorgen dat zij alle kansen voor een succesrijke glastuinbouwsector in de Grensregio Vlaanderen-Nederland kunnen blijven borgen.

Het Proefcentrum Hoogstraten kan met steun van Europa, Vlaanderen en de Provincie Antwerpen de komende jaren helemaal vernieuwd worden. Deze eerste stappen worden alvast door de Provincie Antwerpen en door Europa met elk 500 000 euro ondersteund.

Het totale project OPTIGLAS staat voor 1 850 000 euro aan investeringen, waarvan Europa 900 000 euro voor haar rekening neemt via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Invasieve exoten

Dit project zal zich richten op het beheer van planten en dieren die van nature niet in ons milieu thuis horen. In sommige gevallen betekenen deze soorten door hun dominantie een bedreiging voor de inheemse fauna en flora en brengen ze aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich mee.
In de Provincie Antwerpen zal het project gericht zijn op de grote waternavel en op de stierkikker.

Voor elke soort zal eerst getracht worden om een efficiënte bestrijdingstechniek (verder) te ontwikkelen. Na een korte testfase is een ruimere toepassing in de praktijk voorzien, zoals de bestrijding van een geïsoleerde populatie stierkikkers in Hoogstraten en het onder controle brengen van de soort in het kerngebied van de Grote Nete.
Voor de Grote Waternavel moeten praktijktoepassingen nog nader bepaald worden. De mogelijkheden in de Provincie Antwerpen zijn de Mark in Hoogstraten, de Aa in Lille en Kasterlee met zijlopen, vijvers in het Netebekken en in de omgeving van Willebroek (bvb. Broek De Naeyer).

De samenwerking tussen de verschillende projectpartners is mee gericht op inhoudelijke kennisuitwisseling, maar ook op het vlak van communicatie naar een breed publiek

Het totale project Invasieve Exoten wordt begroot op 3,1 miljoen euro, waarvan 1,3 miljoen euro door Europa zal worden gefinancierd. De projectpartners uit de Provincie Antwerpen kennen met net geen 50 000 euro een bescheiden financiële deelname aan het project, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de ruime investeringen die vanuit de Vlaamse overheid in de Provincie Antwerpen zullen worden uitgevoerd.
Build for Life