Interieur

Nooit meer stinkende wc

Nooit meer je neus hoeven dichtknijpen op de wc waar je collega net zijn boodschap heeft gedaan. Met die revolutionaire oplossing voor een oeroud probleem hoopt sanitairfabrikant Villeroy en Boch de markt te veroveren. Pur Air, zoals de wc met ingebouwde afzuigkap heet, begint te werken op het moment dat iemand op de bril plaatsneemt. Een sensor analyseert hoeveel geurmoleculen zich in de lucht bevinden en een ventilator zuigt de lucht op en leidt hem door een koolstoffilter. De ventilator werkt op een batterij of kan op het lichtnet worden aangesloten. Het speciale filter gaat een jaar mee. De prijs: vanaf circa 450 euro.

Sanitairbeurs Frankfurt
Op de sanitairbeurs deze week in Frankfurt, blijkt dat weinig dealers hun neus ophalen voor de prijzige noviteit. ,"Het is ingeslagen als een bom.'', zegt marketingleider Ralf Becker van de wc-fabrikant. Het bedrijf zegt de wc te hebben bedacht na uitgebreid marketingonderzoek naar de grootste sanitaire ongemakken. "Mensen kunnen hun eigen geur goed verdragen, maar worden onpasselijk als ze de stank van een collega ruiken en luchtverfrissers lossen lang niet alles op'', zegt Becker. Het bedrijf verwacht dat het geurloze toilet vooral aanslaat bij kleinere advocatenkantoren of artsenpraktijken, waar veel mensen van één wc gebruik moeten maken.

Reclamecampagne
De introductie is weliswaar in de eerste week van april, maar het bedrijf verzekert dat het niét om een 1-aprilgrap gaat. Er komt zelfs een reclamecampagne op tv. Becker: "Daarop is een man te zien die op de wc zit terwijl een vrouw op de deur klopt. Hij durft er niet uit te komen omdat het zo stinkt. Even later zie je de vrouw op de wc zitten en hoor je het plonzen. De pay off is: aan het geluid werken we nog.''