Nieuwbouw

Nieuwe zorgwoningen in Heist-op-den-Berg

Op donderdag 1 oktober wordt in Heist-op-den-Berg het woon- en zorghuis Ten Kerselaere ingehuldigd. Verdeeld over 14 woningen krijgen 112 bewoners dan een gloednieuwe thuis. Het nieuwbouwproject maakt deel uit van een woonzorgnetwerk dat, dankzij een combinatie van thuis-, mantel- en residentiële zorg, de gebruiker een breed gamma diensten op maat kan aanbieden.

Het nieuwe woon- en zorghuis is het resultaat van een strategisch plan dat Ten Kerselaere reeds in 2000 opstelde en tot doel had de infrastructuur van het centrum grondig aan te passen. Het plan was gebaseerd op de jarenlange ervaring van Ten Kerselaere met betrekking tot het aanbieden van woon- en zorgvormen. De opdracht voor ontwerpbureau osararchitects nv was duidelijk: ontwikkel een geïntegreerde studie van omgeving, architectuur, stabiliteit en technische inrichting. Uitgangspunt hierbij was de vaststelling dat ouderen, ondanks de zorg die ze nodig hebben, gehecht zijn aan de woonsituatie van thuis. Het referentiemodel van het nieuwe project moest dan ook zoveel mogelijk gelijken op de situatie binnen familieverband en de levenskwaliteit van de bewoners centraal stellen.

Verbouwen zonder exploitatieverlies

osararchitects nv werkte het kleinschalig woonproject uit tot een combinatie van nieuwbouw en renovatie. Het kwalitatieve gedeelte van het centrum werd gerenoveerd, de andere afdelingen werden gesloopt en vervangen. Omdat de vernieuwbouw van Ten Kerselaere gerealiseerd moest worden zonder de exploitatie van de bestaande gebouwen in gevaar te brengen, werd een viervoudige fasering uitgewerkt. De eerste drie fasen omvatten telkens de realisatie van één cluster en de afbraak van de te vervangen afdeling. In een vierde en laatste fase werd het centrale plein aangelegd; een belangrijk element voor de integratie van het woon- en zorgcentrum in de landelijke omgeving.

Geïntegreerd wonen

Gelegen aan de rand van de dorpskern, vormt Ten Kerselaere de schakel tussen de bebouwde zone en het natuurgebied De Avereghten. Daarom is de relatie met de omgeving doelbewust verder uitgewerkt. Het terrein van Ten Kerselaere staat nu volledig open voor het publiek waardoor de interactie tussen de dorpskern, met in het bijzonder de sociale woonwijk, en het natuurgebied gestimuleerd wordt. Op deze manier is het centrale plein een rustpunt geworden voor zowel de buurtbewoners als de bezoekers van De Avereghten. De inplanting geeft ook meer betekenis aan het kleinschalig wonen. De woningen bevinden zich immers niet als geïsoleerde entiteiten op een individueel terrein, maar hebben - elk via een eigen inkom - rechtstreeks toegang tot het publieke domein.

Hedendaags wooncomfort

Alle ruimtes van de nieuwe woningen bevinden zich op de begane grond. Daardoor sluiten ze nauw aan bij het gerenoveerde hoofdgebouw en is er een vloeiende overgang naar het natuurgebied. De schuine daken roepen een beeld van individuele woningen op en refereren aan de historische woonvorm.

Elke woning verwelkomt 8 bewoners en heeft naast een eigen inkomdeur – waar bezoekers kunnen aanbellen zoals bij een gewoon huis - ook een eigen leefruimte waarin de schuine dakstructuur zichtbaar is gebleven. De eetkamers staan per 2 woningen in verbinding met één centrale keuken waardoor een kwalitatieve service geleverd kan worden zonder de eigenheid van het kleinschalig wonen te verliezen. De eetruimtes zijn afgebakend door grote glaspartijen die uitgeven op ruime terrassen. Deze, logische, uitbreiding van de eethoek, schept een directe band met de buitenomgeving. In de zomer zal het buitenleven zich hier organiseren. Omdat deze eet- en leefruimtes de spil in het sociale leven van de bewoners zijn, worden ze omringd door alle nutsvoorzieningen voor de verzorgende taken zoals de verpleegpost, de badkamer enz. Het nachtgedeelte van de woningen bestaat uit individuele, onderling gegroepeerde, kamers. Ze liggen afgescheiden van het centrale deel zodat de bewoners over de nodige privacy kunnen beschikken. De grote ramen, met verlaagde borstwering, geven de bewoners een mooi uitzicht op het landschap.

De logistieke diensten worden per vier woningen georganiseerd. Centraal in deze cluster vindt men ruimtes voor linnen- en vuile berging en het kantoor van de hoofdverpleegkundige. Van hieruit vormen gangen de verbinding met het hoofdgebouw van het centrum.



Over osararchitects nv

osararchitects is een architectenbureau dat bouwwerken creëert en realiseert. Het focust op de gesubsidieerde sector en wendt voor elk project de volledige geïntegreerde expertise aan. Alle projecten worden uitgewerkt tot pure, efficiënte, betrouwbare gebouwen, aangepast aan het échte leven. Om dat te bereiken wordt elke opdracht aan een voortdurend kwaliteitsonderzoek onderworpen en omringt het ontwerpbureau zich met verscheiden, ervaren, innoverende, kritische partners. Zo kan osar het gepassioneerde, bezielende team zijn dat de stimulerende omgeving schept waarin de gebouwde ruimte een goed presterende creatie wordt die voldoet aan de hoogste verwachtingen; nu én in de toekomst.

Het hoofdkwartier van osar bevindt zich in Antwerpen. Er is een tweede uitvalsbasis in Hasselt en een derde kondigt zich aan in de buurt van Gent. De algemene organisatie wordt aangestuurd vanuit Antwerpen. Projectwerving en -conceptie zijn in handen van de vennoten (Jan Denkens, Hilde Vermolen, Michiel Verhaegen en Daniel van Doorslaer). Hun visie op architectuuropdrachten wordt mee bepaald door de bevindingen van het onderzoeksteam dat eveneens vanuit Antwerpen werkt. Binnen deze innovatiecel werken 3 medewerkers op permanente basis aan onderzoek en studies i.v.m architectuur.