Architectuur

Nieuwe vrijheidstoren herinnert meer aan Twin Towers

De Freedom Tower die wordt gebouwd op Ground Zero, zal meer gelijkenissen vertonen met de op 11 september 2001 verwoeste Twin Towers dan eerst was voorzien. Bovendien wordt duidelijker in de verf gezet dat de wolkenkrabber een symbool is tegen terreur, zo bleek woensdag bij de voorstelling van het herwerkte ontwerp in New York.

"Triomfzuil"
Hoofdarchitect David M. Childs wil onder meer bijkomende voorzorgsmaatregelen treffen om het gebouw te beveiligen tegen bomaanslagen. Daarnaast wordt de toren opgetrokken op minstens 20 meter afstand van de highway die er voorbijloopt, en dus niet meer onmiddellijk naast de snelweg, om eventuele aanslagen met bomauto's te vermijden.

De architect omschrijft de toren dan ook als een grootse "triomfzuil". Volgens experts is de realisatie van het project nauwelijks nog haalbaar voor 2010. Het was de Newyorkse burgemeester, Michael Bloomberg, die het herwerkte ontwerp woensdag voorstelde.

541,32 meter hoog
Het asymmetrische ontwerp en de nauwer wordende gevel uit het oorspronkelijke ontwerp werden geschrapt, zodat de toren er massiever uit gaat zien en meer op de hoekige Twin Towers gaat lijken.

Van het oorspronkelijke ontwerp van architect Daniel Libeskind zijn "slechts enkele elementen" overeind gebleven. Eén van die elementen is de symbolische hoogte van 1.776 voet (541,32 meter), die herinnert aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776.

Ook interessant