Architectuur

Nieuwe stadsbibliotheek voor Waregem

De stad Waregem kijkt uit naar de realisatie van een nieuwe openbare bibliotheek, private woongelegenheden en commerciële ruimtes, ondergrondse en bovengrondse parkeergelegenheden en de herinrichting en aanleg van het openbaar domein, de boulevard. Met dit project ‘Ware Heem’, omgedoopt tot het betekenisvollere ‘Zuidboulevard’, creëert de stad Waregem zijn ‘missing link’ richting zuiden.

Publiek Private Samenwerking

De stad Waregem en het OCMW Waregem schreven in 2009 een PPS‐wedstrijd uit tot selectie van een projectontwikkelaar voor de realisatie van een nieuwe openbare bibliotheek, private woongelegenheden en commerciële ruimtes, ondergrondse en bovengrondse parkeergelegenheden en de herinrichting en aanleg van het openbaar domein (boulevard). In oktober 2011 werd een projectteam geselecteerd bestaande uit Robbrecht en Daem architecten en Goedefroo&Goedefroo architecten, landschapsarchitect Bureau Bas Smets, studiebureau technieken en stabiliteit VK Group en projectontwikkelaar Vanhaerents.

Zuidboulevard Waregem

Het projectgebied situeert zich op de hoek van de Holstraat en Zuiderlaan, langs de nieuwe gebouwen van het OCMW De Meers tot aan de –nu nog – achterkant van het Pand. De nieuwe bibliotheek komt als onafhankelijk volume op de hoek van de Holstraat en Zuiderlaan en zal een sober en laag volume worden. Haar positie op deze hoek creëert een uitnodigende openheid naar de stad toe en is door haar stedelijke en openbare functie werkelijk een hoeksteen van het binnenstedelijk weefsel.

De nieuwe verbinding van de bibliotheek naar het Pand toe wordt de Zuidboulevard, een brede wandelpromenade langs winkels en het park. Deze boulevard vormt de ruggengraat van de ontwikkeling. De parking onder de boulevard sluit naadloos aan met de parking onder het Pand en schakelt zich op die manier op de parkeerlus die start in de Meersstraat en eindigt op de Zuiderlaan. Zo wordt parkingzoekend verkeer geweerd van het publiek domein.