Duurzaam Bouwen

Nieuwe kansen voor groeiende markt voor zonne-energie

De aangekondigde anti-dumping-importheffing in de EU op zonnepanelen van Chinees fabricaat leidt momenteel tot negatieve berichten over de zonne-energiemarkt in Nederland. Volgens Michiel van Schalkwijk van Centrosolar Benelux, leverancier en producent zonne-energiesystemen, zorgt een dergelijke heffing echter ook voor nieuwe kansen, omdat een eerlijk handelsklimaat tot meer concurrentie op het gebied van kwaliteit kan leiden. Dit is uiteindelijk gunstig voor de consument.

In de Verenigde Staten werd vorig jaar al een importheffing op Chinese zonnepanelen ingevoerd. Hoewel daar nu wel andere keuzes gemaakt worden qua producent en herkomst zijn de prijzen van systemen meegedaald conform de ontwikkelingen in de rest van de wereld en is de markt voor zonne-energie verder gegroeid. Van Schalkwijk: “Zonnepanelen zijn al langere tijd rendabel in Nederland en dat geldt niet alleen voor Chinese systemen, maar ook voor systemen van bijvoorbeeld Europese, Amerikaanse, Japanse, Taiwanese en Koreaanse makelij. Voor de consument verandert er dus niets.”

Uit een onlangs gepubliceerde studie van Pricewaterhouscoopers (PwC) naar de gevolgen van de importheffing voor de zonne-energie-industrie in Europa blijkt dat eerdere negatieve prognoses voor de Europese markt in de studie van AFASE onjuist tot stand zijn gekomen. De auteur van het PwC-onderzoeksrapport benadrukt daarnaast dat in de VS ook alarmerende prognoses werden gedaan voorafgaand aan de invoering van de importheffing, maar dat de vraag naar zonnepanelen sinds de invoering in 2012 is gestegen en er 14.000 nieuwe banen bijgekomen zijn.

Van Schalkwijk: “Heffingen tegen dumpingpraktijken veranderen de rentabiliteit niet drastisch. Het zorgt er wel voor dat een lage prijs niet meer als belangrijkste verkoopargument gevoerd kan worden. En dit resulteert in nieuwe kansen voor marktpartijen om zich op het gebied van kwaliteit te onderscheiden.” Volgens Van Schalkwijk werkt dit ook innovatie in de branche in de hand, doordat partijen zich hierdoor niet enkel op een zo laag mogelijke kostprijs richten, maar ook meer openstaan voor productverbeterende technieken en materialen.

Een transparant en kwalitatief goed aanbod voor de consument
Ook op dit moment kiezen Nederlandse consumenten al steeds vaker voor Europese zonnepanelen, omdat zij vertrouwen hebben in de kwaliteit en in de arbeidsomstandigheden en milieunormen bij het productieproces. Ook de behoefte aan zekerheid om garantie bij de panelenfabrikant te kunnen claimen kan een argument zijn. Van Schalkwijk: “Het aanbod is groot voor de consument. Wanneer de Chinese fabrikanten zich niet enkel meer in prijs kunnen onderscheiden, zullen zij zich ook meer op kwaliteit moeten differentiëren. Hierdoor stappen alle verschillende marktpartijen straks over van het verkoopargument van ‘net zo goed, maar goedkoper’ naar het uitgangspunt ‘net zo goed geprijsd, maar beter’.”

Het prijsniveau van Chinese panelen komt door de aangekondigde importheffing weer op een vergelijkbaar niveau als een jaar geleden. Toen waren zonnepanelen voor de Nederlandse consument ook al rendabel. “Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de prijs van zonnepanelen slechts ongeveer de helft van de totale kosten van een zonne-energie-installatie vormt. De recente verlaging van het belastingtarief op de installatie van 21 naar 6 procent levert daarnaast weer een financieel voordeel op bij de aanschaf van een zonne-energie-installatie. Ongeacht waar deze geproduceerd is”, aldus Van Schalkwijk.

Volgens Van Schalkwijk biedt de heffing ook kansen voor installateurs om zich meer op het gebied van advisering en de kwaliteit van hun installatiewerk te onderscheiden: “Consumenten worden kritischer en zullen het verschil tussen het ene en het andere systeem beter gaan begrijpen. Zij zullen vragen naar aantoonbaar onderscheid. Bij geringere prijsverschillen zullen installateurs gedwongen zijn kwaliteitsverschillen goed te beargumenteren. Dat maakt de rol van de installateur belangrijker en dat komt de installatiesector weer ten goede.”

Ook interessant