Duurzaam Bouwen

Investeren in zonnestroom heeft veel voordelen

PV Vlaanderen lanceert deze week de campagne ‘Stroom van Eigen Kweek’ als antwoord op tegenvallende marktcijfers. De zonne-energiesector ziet nog een groot marktpotentieel bij particulieren en kmo’s en wil dit stimuleren met een imagocampagne die de perceptie rond zonne-energie bijstuurt en de vele voordelen van zonnestroom benadrukt.
Al 220.000 Vlaamse gezinnen en meer dan 5.000 bedrijven produceren zelf hun stroom met zonnepanelen. Zij kweken zelf stroom omdat het voordeliger en duurzamer is en het maakt hen onafhankelijk van eindige klassieke energiebronnen. Ondanks deze mooie cijfers kampte de sector het afgelopen jaar met een grote terugval. In 2011 werd er nog 804 MW pv-vermogen geïnstalleerd, in 2012 is dit teruggevallen tot 306 MW. De eerste maanden van 2013 kondigen zich mager aan.

Zonne-energie is nochtans een belangrijke en duurzame vorm van energieopwekking die haar plaats verdient in de energiemix en die in de toekomst van cruciaal belang is om de energiedoelstellingen te halen. In de plannen van VITO en de Europese Commissie bijvoorbeeld wordt 100% hernieuwbare energie tegen 2050 zeer realistisch ingeschat.

Vandaag heeft Vlaanderen een geïnstalleerd vermogen van iets meer dan 2 GW. Volgens een berekening van IEA-PVPS (International Energy Agency) in 2002 ligt het marktpotentieel in Vlaanderen op 18m² dakoppervlakte per inwoner of een totale oppervlakte van 200 km² voor heel België. Het VITO spreekt in haar 2050-studie zelfs over een potentieel van 250 km². Dit zou betekenen dat er nog tot 30 GW zonne-energievermogen kan geïnstalleerd worden.

Het nieuwe steunsysteem voor hernieuwbare energie, dat sinds januari 2013 is geactiveerd en dat zesmaandelijks wordt herzien in functie van de kostprijs van een installatie, zorgt alvast voor een grotere duidelijkheid. Het is nu belangrijk om gezinnen en bedrijfsleiders te overtuigen van het duurzame rendement en de kwalitatieve meerwaarde van een investering in zonnestroom. Vandaar dat de PV-sector vandaag een nieuwe campagne lanceert, “Stroom van eigen kweek”, die de voordelen van het zelf produceren van zonnestroom benadrukt.

Minister Freya Van den Bossche verklaarde tijdens de persconferentie: “Ik ben blij dat de sector zelf investeert in deze positieve campagne om mensen te stimuleren om terug in PV te investeren, en met recht en reden, want een investering in zonnepanelen levert in de nieuwe steunregeling nog altijd een financieel rendement op van 5%.

Op de website www.stroomvaneigenkweek.be kunnen bezoekers zich grondig informeren over alle aspecten van hun mogelijke aankoop van een installatie. De bezoeker krijgt er ook gedetailleerd overzicht met vakmannen in zonnestroom verspreid over Vlaanderen.