Duurzaam Bouwen

Zonne-energie maakt kerncentrales overbodig

Het is in België de laatste tijd nog steeds enorm koud. Maar de voorbije dagen was het wél zonnig. Dat bleef niet onopgemerkt op de elektriciteitsmarkt. Het totale opgestelde vermogen aan zonnepanelen leverde vorige week dinsdag rond het middaguur een dagrecord van 2000 MW elektriciteit op, zo blijkt uit data die transportnetbeheerder Elia publiceert.

Dat is het equivalent van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 die momenteel nog steeds uit zijn door veiligheidsproblemen. -Van 9u ’s ochtends tot 16u30 in de namiddag was zonne-energie in België goed voor 1000 MW aan stroomproductie. Het is een voor de sector vertrouwd gegeven dat zonnepanelen het best renderen bij koud zonnig weer. Hitte doet namelijk het rendement van een zonnestroominstallatie dalen.

In vergelijking met de al even koude, maar grijze, maandag werd tussen 9u en 16u30 ongeveer 1000 MW minder stroom van het net afgenomen. Dat is deels te wijten aan zonnestroom die onmiddellijk lokaal bij productie wordt afgenomen. Maar de cijfers tonen ook aan dat zonnestroom gisteren instond voor 20 % van onze Belgische stroomnood (2000 MW op 10 000 MW) en zelfs een kwart van onze eigen stroomproductie (want er werd tijdens de bewuste uren ook 1000 MW stroom uit het buitenland ingevoerd).

Zonne-energie is in België, en meer bepaald in Vlaanderen, een onmisbare component van onze stroomvoorziening geworden. Zonnestroom van eigen kweek maakt dat België steeds minder afhankelijk wordt van uit het buitenland geïmporteerde primaire brandstoffen (uranium, aardgas, steenkool).

PV-Vlaanderen, de koepelvereniging van de zonnepanelen-sector, wijst er op dat investeren in zonne-energie loont: als particulier (vandaag al voordeliger dan grijze stroom van het net), als bedrijf (bij autoconsumptie worden transport en distributiekosten bespaard), als land (verhoging van de energie-onafhankelijkheid) en als maatschappij (voorkomt de opwarming van het klimaat en beschermt toekomstige generaties van de gevolgen).