Interieur

Nieuwe generatie (semi)hermetische deuren

ASSA ABLOY Entrance Systems heeft haar serie Besam Hermetische deuren uitgebreid tot een compleet pakket hermetische en semi-hermetische automatische schuifdeuren. Vooral voor toepassingen in de zorg, farmaceutische industrie en laboratoria biedt deze nieuwe productlijn interessante mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan cleanrooms, OK’s, IC’s en ruimten waar gebruik wordt gemaakt van röntgenapparatuur. Dankzij de geluidswerende capaciteiten is de nieuwe serie deuren ook voor theaters een aantrekkelijke optie.

Besam hermetische deuren onderscheiden zich doordat zij zijn opgebouwd uit anorganische materialen. Dit betekent dat de productlijn zeer geschikt is voor bijvoorbeeld de farmaceutische industrie. Alle deuren beschikken standaard over een lichtgewicht deurblad, waarmee de mogelijkheden op het gebied van automatisering en comfort verrassend veelzijdig zijn. “Onze hermetische deuren zijn opmerkelijk licht van gewicht. Dit scheelt al snel zo’n 100 kilo op een deurblad”, vertelt Tony Duinker, Product-coördinator bij Besam Nederland bv, met oprecht enthousiasme. “Voor ons betekent dit dat we veel meer mogelijkheden kunnen bieden aan onze klanten op het gebied van comfort en hermetiek. Hoe groter het deurblad, hoe zwaarder de deur en des te moeilijker wordt het om deze hermetisch af te sluiten”.

De nieuwe serie hermetische deuren is klasse 4 getest volgens de EN 12207 norm voor luchtlekkage. Bijkomend voordeel hiervan is dat het systeem een rookwerende functie biedt.

Voorzien van elektrische aandrijving bieden de hermetische deuren een hoge mate van gebruiksgemak, veiligheid en hygiëne. De deur hoeft immers niet aangeraakt te worden om deze te openen. Tevens wordt de doorgang tijdens het passeren optimaal bewaakt.

De serie Besam hermetische deuren bestaat uit (een combinatie van) diverse hermetische functies:

  • Standaard hermetisch voor een hermetische sluiting met geluidswering van 28dB en automatische aandrijving
  • Extra geluidswerende functies van 35dB, 41dB of meer
  • Stralingswerende functies door middel van diverse diktes van loodinlagen
  • Brandwerende functie variërend van 60 tot 90 minuten. Getest volgens EN 1634-1
  • Semi-hermetische deuren kunnen worden geleverd voor een uniforme uitstraling van de betreffende omgeving. Deze serie heeft geen hermetische functie maar is met het blote oog niet te onderscheiden van de overige aanwezige Besam hermetische deuren
  • De mogelijkheden op esthetisch gebied zijn zeer uitgebreid. De deuren kunnen worden voorzien van (flush) kijkvensters met diverse glasinlage en kunnen zelfs in volledig glas uitgevoerd worden.

    Belangrijk om te weten is dat de nieuwe serie hermetische en semi-hermetische automatische schuifdeuren diverse schakelingen met randapparatuur mogelijk maakt. Denk daarbij aan de koppeling met brandmeldinstallaties, röntgenapparatuur, aansturing vanuit de bedieningsruimte of de standaard sluisfunctie.