Architectuur

Nieuwe entree historisch stadhuis Harelbeke

Tussen twee historische gebouwen in het centrum van de Belgische stad Harelbeke is een nieuw entreegebouw voor het stadhuis gerealiseerd. Het plaatselijke architectenbureau Dehullu – Architecten ontwierp de nieuwbouw en betrok de naastgelegen voormalige vlasfabriek bij het plan als uitbreiding van het bestaande stadhuis.

Het architectenbureau kreeg de opdracht het bestaande stadhuis uit te breiden. Daarvoor werd besloten de oude vlasfabriek te transformeren en te verbinden met het bestaande gemeentegebouw. Deze verbinding wordt nu gelegd via een nieuw bouwdeel, dat als entreepand fungeert.

De gevels van de nieuwbouw zijn bekleed met witte panelen. De hoge plint is van glas om voorbijgangers vanaf de straat een zicht te geven op het trappenhuis binnenin. De bovenste etage in het gebouw heeft ook een glazen voorgevel die zicht geeft op een balkon. In de getransformeerde vlasfabriek zijn onder meer de vloeren vernieuwd. Ook is de binnenplaats aan de achterkant van de gebouwen heringericht.

Dankzij de witte gevelbekleding en dakbedekking wordt de opwarming van het gebouw beperkt. Waar nodig is zonwering geplaatst om de ruimtes binnen koel te houden. Het gebouw voorziet deels zelf in zijn eigen energiebehoefte met behulp van zonnepanelen.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl