Nieuwbouw

Nieuwe binnenstad Noordwijk gereed

Voor de herinrichting van het oude hart van Noordwijk tekende Architectenbureau Korbee, uit Noordwijk. Het veelomvattende nieuwbouwproject is in nauwe samenwerking met opdrachtgever en gemeente als revitaliserend centrumplan gerealiseerd.
Het zal niemand ontgaan zijn dat midden in de oude dorpskern van Noordwijk- Binnen, op een steenworp afstand van de 12e-eeuwse Oude Jeroenskerk, een volumineus nieuwbouwproject is gerealiseerd, ‘Hof van Noortwijck’. De opdrachtgever voor dit omvangrijke plan voor verschillende panden is het D-Winkels-concern, met roots in Noordwijk. D-winkels is niet alleen ontwikkelaar, maar ook eigenaar van het project.

Binnenstedelijke revitalisering

Het oude centrum van Noordwijk-Binnen was hard toe aan een dynamische ingreep in de vorm van een revitalisering van de bestaande verouderde structuur. Uitgangspunt was om met behoud van het historische karakter het woon-, leef- en winkelgebied alsmede de toeristische aantrekkelijkheid te vergroten.

Gevarieerd palet in grootschalige nieuwbouw

Het ontwerp van het ruim 7.000 vierkante meter tellende winkelcentrum met grote parkeergarage en de 67 grote en kleinere luxe appartementen is een samenspel van meerdere kleine gebouwen. In het ontwerp voor de locatie vlakbij het Lindenplein en de Voorstraat met vele monumentale panden, heeft Architectenbureau Korbee gezocht naar aansluiting met de beeldbepalende historische kern van Noordwijk-Binnen. Net als in de oude Nederlandse binnensteden hebben de panden een verschillende korrelgrootte. Passend bij de monumentale sfeer van de Voorstraat is er een afwisseling te zien in grote en kleine zorgvuldig gedetailleerde panden waarbij de verspringende kapvormen, de verschillende metselwerkkleuren in aardetinten en zalmoranje en de glazen erkers de individualiteit benadrukken. De glazen erkers en het opvallende kleurgebruik maken de nieuwbouw eigentijds. “Het moest geen verzameling van kleine huisjes naast elkaar worden maar een gevarieerd palet in een goed geïntegreerd centrumplan”, aldus de architect.

Vanaf de fraai aangelegde daktuin, waar complete bomen zijn geplant, hebben de bewoners een fenomenaal uitzicht over Noordwijk met als herkenningspunt de Oude Jeroenskerk.

Betrokken opdrachtgeverschap

Opdrachtgever D-Winkels heeft een geschiedenis met Noordwijk en trad niet alleen op als ontwikkelaar maar is ook eigenaar van het project. Mede hierin lag de wens en ambitie om duurzame en onderhoudsvriendelijke nieuwbouw te realiseren. In overleg met Korbee, ook uit Noordwijk, zijn op verschillende momenten extra investeringen gedaan om het project naar een bovengemiddeld niveau te tillen, ook op het gebied van architectuur en uitstraling.

Complexe fasering

De ingrijpende vernieuwing van het centrumgebied van Noordwijk-Binnen strekt zich uit van de Kerkstraat tot de Zeestraat. De Digros-supermarkt stamde uit de jaren zeventig en toonde een verouderde indruk en bleek bovendien te klein om rendabel te blijven voor de toekomst. Tijdens de bouw moest de supermarkt open kunnen blijven. De supermarkt is een grote trekker van consumenten voor het centrum van Noordwijk-Binnen. Het sluiten van de winkel tijdens de langdurige bouwperiode zou de winkelkern in de Kerkstraat ernstige economische schade toebrengen. De supermarkt is tijdelijk verhuisd en na het gereedkomen van de 2e fase heropend in het nieuwe plan.

De hoofdentree van de parkeergarage is in de 2e fase gebouwd, de tijdelijke entree in fase 1 fungeert nu voor bevoorrading. Vanuit de parkeergarage komt het winkelend publiek met een tapis roulant (roltrap) in het winkelcentrum met onder meer een slijterij, drogist, reiswinkel en fotozaak.

Verrijking van Noordwijk-Binnen

Inmiddels is op het Jeroensplein en de toegangswegen naar het winkelcentrum fraaie bestrating aangelegd en zijn er bomen en struiken gepland. Op de hoek van het winkelcentrum tegenover het Raadhuis zal binnenkort het Grand Café zijn deuren openen. Met de onthulling van het bijzondere bronzen beeld ‘Rennend Naakt met Hinde’ van de vermaarde Noordwijkse beeldhouwster Charlotte van Pallandt, gesitueerd op het vernieuwde Jeroensplein, is de definitieve herinrichting van het oude hart een feit. Het stedelijk interieur van Noordwijk-Binnen is verrijkt met een beeldbepalend nieuw centrum dat nu en in de nabije toekomst voor een positieve opleving en versteviging van wonen en winkelen zal zorgen.