Algemeen

Nieuwe afspraken over geluid en trillingen bij funderingswerk

De belangenorganisaties in de bouw hebben nieuwe afspraken gemaakt om fysieke schade door trillingen en geluid bij funderingswerk te voorkomen. De afspraken zijn in een vernieuwd A-blad vastgelegd door Arbouw, de organisatie voor arbeidsomstandigheden in de bouw.

Volgens Arbouw hebben geluidsmetingen bij veelgebruikte funderingsmachines met een diesel- of hydraulisch blok zonder demping aangetoond dat de wettelijke actiewaarden en zelfs grenswaarden voor geluid vaak ver overschreden worden. Bij het bereiken van de actiewaarde mag een werknemer wel doorwerken, maar bij overschrijding moet het bouwbedrijf actie ondernemen. Eerder onderzoek wijst uit dat ruim 70% van de heiers klaagt over lawaai en dat bijna 50% hinder van lichaamstrillingen ondervindt.

De ontwikkeling van nieuwe technieken en toepassingen om trillingen en geluid terug te dringen, hebben tot vernieuwing van het A-blad geleid. Naast algemene maatregelen die genomen kunnen worden, zoals het dragen van oorbeschermers en het gebruik van trillingdempende stoelen, bevat het A-blad specifieke aanbevelingen voor elke funderingstechniek.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life