Verwarming & Sanitair

Nieuwe Limburgse campagne voor klimaatvriendelijke verwarming

De provincie Limburg zet een nieuwe stap richting klimaatneutraliteit. Met de campagne ‘Warm Limburg’ willen de provincie Limburg, Dubolimburg en Infrax alle Limburgers ‘warm’ maken voor energiezuinige en groene verwarming. De verwarmingscampagne loopt over drie jaar (2012-2014), en start tijdens Bouwinnovatie, dé Limburgse bouwbeurs bij uitstek. Vanaf dat moment kunnen de Limburgers kennismaken met het campagne-aanbod: infosessies, de Energieadvieslijn, professionele begeleiding, … Zowel particuliere nieuwbouw, renovatie als bestaande verwarmingsinstallaties komen aan bod.

Met de campagne ‘Warm Limburg’ wil de provincie Limburg samen met haar partners de energieprestatie van zowel bestaande als nieuwe woningen en appartementen verbeteren. Ze willen hiermee tegemoetkomen aan de doelstellingen van het Vlaamse Energierenovatieprogramma 2020 en de verplichting rond bijna-energieneutrale gebouwen voor nieuwbouw tegen 2021.

Op het vlak van verwarming zijn zuinige condensatieketels vandaag de standaard geworden. Wie een nieuwe verwarmingsketel plaatst, kiest vrijwel automatisch voor een condensatieketel op stookolie of aardgas. Dit is uiteraard een goede zaak, maar het kan altijd beter. ‘Warm Limburg’ wil Limburgers overtuigen om, bij het vernieuwen van hun verwarmingsinstallatie, meteen klaar te zijn voor de toekomst. Door nu al te kiezen voor groene warmte, zijn ze alvast in orde met de steeds strenger wordende Europese milieuregels. Met de voortdurend stijgende energieprijzen kunnen ze bovendien veel geld besparen.

Nog werk aan de winkel

Volgens het Energierenovatieprogramma 2020 telde het Vlaamse Gewest eind 2005 maar liefst 800 000 verwarmingsketels van 20 jaar of ouder. Dit is 35 % van het huidige ketelbestand. Op jaarbasis zullen over de periode 2008-2020 dus gemiddeld zo’n 60 000 verwarmingsketels moeten worden vervangen. Uit cijfers voor Limburg, afgeleid uit de REG-enquête 2009 van VEA (Vlaams EnergieAgentschap), afgenomen bij 1 000 gezinnen, blijkt dat in Limburg:
  • 86 % van de gezinnen beschikt over centrale verwarming;
  • 35 % een centrale verwarmingsketel heeft van 15 jaar of ouder;
  • in 51 % van de gevallen de woning hoofdzakelijk wordt verwarmd met stookolie, 41% met aardgas, 6 % met elektriciteit en 2 % met hout;
  • als de woning wordt bij verwarmd, hiervoor voornamelijk hout en elektriciteit wordt gebruikt;
  • het merendeel van de gezinnen stookt met een gewone verwarmingsketel of hoogrendementsketel en slechts 27 % beschikt over een condensatieketel.


Er is dus nog werk aan de winkel, wil Limburg tegemoetkomen aan de Vlaamse doelstelling in het Energierenovatieprogramma: een energiezuinige woning voor iedere burger in 2020. Nieuwbouwwoningen en grote renovatieprojecten worden sinds 1 januari 2006 al tot energiebesparende maatregelen verplicht via de Energieprestatie- en Binnenklimaatregelgeving (EPB). Naast het Energierenovatieprogramma 2020 bepaalt de Europese richtlijn ‘Energiepresatie van gebouwen’ van 2010 mee de accenten in de provinciale verwarmingscampagne. Tegen 2021 moeten alle nieuwe gebouwen ‘bijna-energieneutraal’ (BEN) zijn, dus met een zeer hoge energieprestatie. De weinige energie die nog vereist is, wordt bij voorkeur geleverd door hernieuwbare bronnen die ter plaatse of dichtbij wordt geproduceerd.

Limburg gaat klimaatneutraal

Met de campagne ‘Warm Limburg’ komen de initiatiefnemers niet enkel tegemoet aan Vlaamse en Europese doelstellingen, het is meteen ook een belangrijke actie binnen de ambitie van de provincie Limburg om klimaatneutraal te zijn tegen 2020 voor haar hele grondgebied. Uit de wetenschappelijke studie, die aan de basis ligt van de Limburgse klimaatdoelstelling, blijkt dat huishoudens vooral op het vlak van isolatie en energiezuinige verwarming kunnen besparen op hun CO2-uitstoot. Oude ketels vervangen door hoogrendements- of condensatieketels, overschakelen van stookolie op warmtepompen en pelletkachels of –ketels en woningen uitrusten met zonneboilers zijn enkele van de voorgestelde maatregelen die gepromoot worden binnen de campagne.

Van condensatieketels naar groene warmte … én CO2-besparing

Zoveel mogelijk Limburgers warm maken voor energievriendelijke en groene verwarming is het streefdoel. Zuinige condensatieketels zijn vandaag de standaard geworden. Condensatieketels recupereren warmte uit de verbrandingsgassen en de waterdamp die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces. Ze halen bijgevolg zeer hoge rendementen. Kiezen voor een condensatieketel is een goede zaak. Maar een stapje verder zetten en kiezen voor groene warmte uit de zon, uit biomassa (houtpellets) of de omgevingswarmte uit de lucht, water of bodem is zoniet nog beter. Groene verwarmingssystemen zijn in principe klimaatneutraal en maken geen gebruik van fossiele brandstoffen. Het zijn warmtepompen, pelletketels en –kachels, en specifiek voor de productie van sanitair water: zonneboilers en warmtepompboilers.

Professionelen en Limburgse gemeenten verlenen hun medewerking

De keuze van een nieuwe verwarmingsinstallatie (zowel bij nieuwbouw als renovatie) is maatwerk en moet gebaseerd zijn op de warmtebehoefte van de woning. Warm Limburg kan rekenen op de medewerking van de verwarmingsinstallateurs en architecten als permanente adviseurs. Zij engageerden zich om de campagne te promoten én onderschrijven het belang van een goede, correct afgestelde, energiezuinige en bovendien milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie. Op de campagnewebsite www.warmlimburg.be worden de deelnemende installateurs en architecten vermeld.