Nieuwbouw

Nieuwe Bouwbesluit verhoogt bouwkosten

Door het nieuwe Bouwbesluit zullen de bouwkosten verhoogd worden. Dat blijkt uit een berekening door het Bureau Documentatie Bouwwezen (BDB). Volgens BDB zal de kostprijs van een portiekwoning met 0,3% stijgen, die van een galerijwoning met 0,2% en die van een eengezinswoning met 0,1%. Daarnaast stijgen de prijzen voor kantoren met 0,1% vanaf 2012.

Volgens Ted Peek, adviseur van BDB, kan de prijs nog verder oplopen afhankelijk van het project. Daarbij moet gedacht worden aan bestaande plannen waarbij alsnog een schuur of buitenruimte moet worden ingetekend. Zeker omdat er tegenwoordig veel woningbouwplannen zonder berging zijn, komt dit veel voor. Volgens Peek kunnen de kosten per project met 0,5 tot 4,0% stijgen als pas volgend jaar een besluit wordt genomen over het Bouwbesluit.

Daarmee wordt niet voldaan aan de wens van het kabinet. Het kabinet had altijd gezegd dat het nieuwe Bouwbesluit inclusief het aanscherpen van de energieprestatienorm (epc) niet mocht leiden tot hogere bouwkosten. Dat is volgens BDB niet het geval. Volgens Peek zorgde de verhoging van de epc al voor een flinke prijsverhoging in de bouwkosten.

Gebaseerd op: Cobouw