Nieuwbouw

Nieuwbouw wordt duurder voor zorginstellingen

De nieuwe regelgeving voor huisvesting van zorginstellingen maken het voor nieuwbouwprojecten niet eenvoudiger. Brancheorganisatie GGZ en verschillende zorginstellingen verwachten dat vooral de financierbaarheid een probleem gaat worden.

De zorgverzekeraars zouden het grootste probleem zijn omdat het met hen moeilijk langetermijnafspraken maken is om nieuwbouw te financieren. Voorzitter Ids Thepass van ouderenorganisatie Laurens wil dat de minister ervoor zorgt dat financieringsafspraken niet een jaar lopen, maar langer. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat zorginstellingen per 1 januari 2012 zelf financieel verantwoordelijk worden voor hun huisvesting. Op die datum wordt het oude stelsel waarin het Rijk betaalt en de instellingen eigenaar zijn van de gebouwen vervangen door de normatieve huisvestingscomponent. Via dit systeem ontvangen instellingen een vaste huisvestingsvergoeding die wordt verwerkt in het tarief dat de instellingen voor hun diensten ontvangen van zorgverzekeraars.

Problemen bij de nieuwe regeling doen zich niet alleen voor bij nieuwbouw, maar ook wanneer een instelling leeg komt te staan. Onder het nieuwe regime veroorzaken oude of leegstaande gebouwen direct hoge kosten, die de regeling niet vergoedt.

Gebaseerd op: Cobouw