Nieuwbouw

Nieuwbouw rechtbank Amsterdam komt aan de Zuidas

De rechtbank Amsterdam gaat een heel nieuw complex bouwen aan de Zuidas in de hoofdstad, pal naast het huidige onderkomen, het zogeheten Parnascomplex. Daartoe is onlangs besloten. In het nieuwe gebouw word zowel de rechtbank zelf als het Amsterdamse parket van het Openbaar Ministerie gevestigd. De nieuwbouw gaat naar verwachting 500 miljoen euro kosten. Het vloeroppervlak zal 80.000 tot 85.000 vierkante meter beslaan.

De oplevering voor de nieuwbouw staat gepland voor 2018. Als het gebouw gebruiksklaar is, zal het huidige complex worden gesloopt. Na de sloop van het huidige complex zal op die plek weer een nieuw gebouw verrijzen, dat tot het vernieuwde Amsterdamse justitiedomein zal gaan behoren.

De nieuwbouw zal worden voorzien van hypermoderne rechtszalen, maar zal geen bunker gaan herbergen. De bestaande gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp blijft in gebruik voor zogeheten risicovolle zittingen, waarvoor standaard extra veiligheidsmaatregelen gelden. De bunker, die in 2008 is verbouwd, wordt door rechtbanken en gerechtshoven uit hele land voor dergelijke zittingen gebruikt.