Nieuwbouw

Nieuwbouw kinderziekenhuis Gent geopend

De nieuwbouw van het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth in Gent is afgelopen week koninklijk geopend. Het gebouw is ontworpen door het gelegenheidsconsortium AR-TE/ STABO en de jong gortemaker algra en staat op de campus van het Universitair Ziekenhuis Gent.
Op de campus met grote harde gebouwen dient groen gekoesterd te worden. Om de impact van de nieuwbouw op dat groen te reduceren is er voor gekozen om de onderbouw van het gebouw in te pakken in een golvend landschap.

Zwevend boven dit landschap is de bovenbouw als een karakteristiek vrijstaand volume ontworpen. Door deze bovenbouw van rondingen te voorzien contrasteert het met de omliggende rechthoekige gebouwen. Verschillende stroken ramen vinden golvend hun weg rond het gebouw. Boven en onder de raampartijen zijn lichtblauwe platen op de gevels aangebracht. Lichtblauw, omdat het kinderziekenhuis een speelse en vriendelijke uitstraling moet hebben. Binnenin zijn vooral de kleuren oranje, rood en blauw gebruikt.

Het programma van de nieuwbouw omvat behalve uitbreidingen voor de bestaande afdelingen radiologie, OK en de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA), ook een nieuwe polikliniek, een intensive care en verschillende verpleegafdelingen. Het kinderziekenhuis wordt met enkele andere gebouwen van het Universitair Ziekenhuis Gent verbonden door een nieuwe loopbrug (ook ontworpen door het consortium) die in juni al werd opgeleverd en in gebruik genomen.