Nieuwbouw

Nieuwbouw kan veel energiezuiniger

Nieuwbouwwoningen kunnen nog energiezuiniger. Gemeten naar de energieprestatiecoëfficient (EPC) komt dit neer op een waarde van 0,5.

Uit de meetgegevens van drie proefwoningen van het project Ecobuild-Research fase I, die het Energie Onderzoekcentrum Nederland (ECN) publiceerde, blijkt de energieprestatiecoëfficient naar 0,5 kan.

De EPC is de maat voor het primaire energiegebruik van gebouwgebonden installaties. Hoe lager de EPC, hoe beter de energie-efficiëntie van het gebouw is. De EPC-eis in het Bouwbesluit is voor woningen vastgesteld op 1,0. Aan de hand van de test- en meetresultaten van het project Ecobuild-Research fase I blijkt nu dat een basispakket van maatregelen kan leiden tot een energieprestatie die het streefniveau EPC 0,5 dicht benadert. Efficiënte ventilatiesystemen en een nog grotere inzet van energiezuinige technieken maken een nog betere energieprestatie mogelijk.
Randvoorwaarden voor een lagere EPC zijn een goed comfort, een gezond binnenklimaat, beperkte meerkosten en een lage milieubelasting door het gebruik van materialen. Bij het verbeteren van de energieprestatie gaat het om drie onderdelen. Ten eerste moet de energiebehoefte omlaag door goede isolatie aan te brengen. Ten tweede is het optimaal inzetten van duurzame energie van belang en ten derde het zo efficiënt mogelijk inzetten van eventueel benodigde fossiele energie.

Luchtdichtheid
Verder bleek dat tijdens de bouw veel aandacht moet gaan naar de luchtdichtheid van woningen. Ongewilde en ongecontroleerde luchtverversing door kieren en naden leidt tot een flinke toename van het energieverbruik. Veelbelovend is een systeem waarbij aangezogen ventilatielucht in de zomer door de bodem wordt gekoeld waarbij het systeem in de winter de ventilatielucht voorverwarmt. Zonwering is bovendien belangrijk om oververhitting te vermijden en te voorkomen dat bewoners airconditioning aanschaffen. Om deze zaken goed uit te werken en te testen, zijn op het ECN-terrein bij Petten drie woningen gebouwd door het Ecobuild Consortium, een samenwerkingsverband waarin ECN, BAM Wilma, Econosto, Limburg Kozijnen, Aedes Vereniging van Woningcorporaties, onderzoeksbureau OTB (TU Delft) en Heembeton participeren. Het betreft ‘echte’ woningen die ook op Vinex-locaties zijn te vinden. Bewoning is nagebootst met simulatiesystemen.
In fase II van het project ligt de aandacht van onderzoek op combinaties van maatregelen en inzichten uit de eerste fase. Het uiteindelijke doel is te komen tot een energieneutrale woning. Hierbij dekt lokaal gewonnen energie het energiegebruik van een woning op jaarbasis. Partners in fase II van ECN zijn Itho Schiedam en onderzoeksbureau OTB.