Nieuwbouw

Nieuw wapen tegen bouwplaatsvandalisme

Het bedrijf Camelot Beheer heeft een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen diefstal en vandalisme op bouwterreinen. Wooncabines, permanent bewoond door antikrakers, moeten voorkomen dat bouwplaatsen bezocht worden door ongenode gasten.

Het idee is uniek in Nederland, zegt Ruud Schneijdenberg, accountmanager bij Camelot Beheer. Het Bossche bedrijf, gespecialiseerd in het beheren van leegstaande panden, is sinds een maand of twee bezig met de nieuwe dienst, die luistert naar de naam 'Bouwbewoning'. Dat er belangstelling voor is, bewijzen twee lopende projecten en drie waarvoor de onderhandelingen in volle gang zijn.

Wachtlijst
"Als een bedrijf ons belt, kunnen we binnen een week een cabine leveren die bewoond is", legt Schneijdenberg uit. Over het aanbod aan potentiële bewoners heeft hij niet te klagen. Verspreid over het land wonen er al zo'n 1500 antikrakers namens Camelot Beheer in leegstaande panden. Voor dit nieuwe project staan er reeds 400 gegadigden op een wachtlijst. Overigens is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat de antikrakers als een soort veiligheidsdienst zullen optreden. "Het gaat puur om de preventieve werking. En als ze toch iets signaleren, dan moeten ze gewoon meteen de politie bellen." De wooncabine ziet er van buiten ongeveer hetzelfde uit als de cabines die gebruikt worden voor tijdelijke kantoorruimte en schoollokalen. Het verschil is alleen, dat deze units voorzien zijn van gemakken zoals een keukentje en sanitaire voorzieningen. Voor studenten is de bouwbewoning niet bedoeld.

Minimaal vier weken
Bedrijven kunnen zelf een cabine leveren, of dat overlaten aan Camelot Beheer. In het eerste geval betaalt het bedrijf alleen voor de Nuts-voorzieningen van de cabine, in het tweede geval wordt een bedrag van ongeveer 699 euro per maand berekend. "Nog altijd een stuk goedkoper dan een bewaker inhuren", zegt Schneijdenberg. " Die kan je voor dat geld net een etmaal laten zitten. Onze cabine moet er alleen wel minimaal vier weken kunnen staan. Gemiddeld zal dat echter veel langer zijn, want bouwprojecten duren nu eenmaal langer. Ook kan het zijn dat er op de bouwplaats nog een pand met een sloopvergunning staat. Dan kan iemand eerst in dat pand gaan wonen en later in de cabine."

Grote markt
Schneijdenberg denkt dat er voor zijn product een grote markt is. Zo groot zelfs, dat het bedrijf het product ook in België en Engeland in de markt wil zetten. "Veel bedrijven zijn er nu nog onbekend mee. Ze hangen een hangslot om het hek heen en denken dat dat genoeg is. En als er wat gestolen wordt, dan gaat dat gewoon van de grote hoop af. Vaak worden dat soort zaken niet eens gemeld." Om er meer bekendheid aan te geven, gaat Camelot Beheer actief op zoek naar nieuwe klanten. "Voor de bouwvak willen we zoveel mogelijk locaties bewoond hebben. In die periode is er overal het minste toezicht."