Dossier Batibouw

Nieuw op Batibouw: zelfregelende ventilatie-unit voor dakvensters

  BE   14 februari 2013 Bron: Renson
Velux en Renson hebben hun know-how gebundeld om een innovatief zelfregelend ventilatie-accessoire met versterkt debiet voor de nieuwe generatie Velux-dakvensters te ontwikkelen. Deze discrete ventilatieoplossing, eenvoudig monteerbaar ter vervanging van de originele afdekkap van het dakvenster, past binnen het natuurlijke ventilatiesysteem C+evoll. Deze zelfregelende ventilatie-unit zorgt voor een EPB-wetgevingconforme ventilatie zonder risico op tocht of koudegevoel.

Samen met de nieuwe generatie dakvensters lanceert Velux een nieuw ventilatieaccessoire voor alle manueel bediende dakvensters. In samenwerking met ventilatiespecialist Renson werd een zelfregelende (klasse P3) ventilatie-unit ontwikkeld, die zorgt voor een continue, maar gecontroleerde toevoer van frisse lucht volgens de Belgische ventilatienorm (NBN D 50-001) en de EPBregelgeving voor nieuwbouw en renovatie.Zelfregelend
De binnenkomende luchtstroom wordt geregeld door een klep, die automatisch reageert op drukverschillen en windsterkte. Hierdoor blijft de binnenkomende luchthoeveelheid op elk tijdstip ongeveer gelijk, zelfs bij grotere windsnelheden. Op die manier krijgt de bewoner nooit last van tocht of koudegevoel en daalt het energieverbruik. De gebruiker moet de ventilatie immers nooit sluiten, waardoor de kwaliteit van de binnenlucht steeds optimaal blijft.

“Met dit zelfregelende ventilatieaccessoire met versterkt debiet ontwikkelden we een uniek en eenvoudig te installeren accessoire voor de nieuwe generatie dakvensters van Velux,” zegt Christian Fosseur, General Manager van Velux Belgium. “Deze ventilatie-unit is compatibel met alle manuele wentelende en uitzetbare vensters, en kan bij renovatie ook in reeds geïnstalleerde Velux dakvensters van de nieuwe generatie geïntegreerd worden.”

Rino De Muelenaere, Hoofd R&D bij Renson: “Afhankelijk van de breedte van het raam, variërend van 55 cm tot 134 cm, garandeert de ventilatie-unit bij 2 Pascal een debiet tussen 20,7 en 58,7 m³/h bij wentelende ramen en tussen 21,2 en 55,1 m³/h bij uitzetbare ramen. “Zo kan met één dakvenster elke ruimte onder hellend dak volledig geventileerd worden, conform de EPB-norm. In combinatie met een afvoerventilator Healthbox II boek je een E-peilwinst tot 24 punten in woningen, zelfs tot 27 punten in appartementen.”

Deze ventilatie-unit bestaat uit een onderhoudsvrije grijze aluminium afdekkap, die de standaard afdekkap van het dakvenster zal vervangen. Deze ventilatieoplossing is compatibel met alle manuele dakvensters maar is niet combineerbaar met elektrische INTEGRA of op zonne-energie werkende dakvensters of met manuele buitenste zonneschermen.

U kunt deze oplossing op de standen van Renson en Velux op Batibouw komen bekijken.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo