Algemeen

Nieuw ontwikkelingskansen in het centrum van Duffel

De deputatie van de provincie Antwerpen keurde het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ’Ter Elst Kerkenblok’ goed. Met dit RUP kan de gemeente Duffel het reeds bestaande bijzonder plan van aanleg (BPA) vervangen door een plan dat meer ontwikkelingskansen voor het gebied biedt.

Het BPA legt zeer algemene stedenbouwkundige voorschriften op. Momenteel wordt in de zone voor binnenplaatsen en tuinen geen limiet opgelegd voor de grootte van de gebouwen en wordt er heel weinig onderscheid gemaakt tussen de toegelaten bestemmingen. Hierdoor liggen de handelszaken verspreid.

Het plangebied van 30 ha in het centrum van de gemeente, wordt doormidden gesneden door de Hondiuslaan. Ten zuiden van de Hondiuslaan wil de gemeente het open karakter behouden en worden enkel vrijstaande woningen ingepland. Ten noorden zullen de huizen gegroepeerd worden en wordt de voorkeur gegeven aan aangesloten bebouwing. ‘Het RUP biedt ook mogelijkheden voor de site van de vroegere chocoladefabriek Renaux’, aldus gedeputeerde Koen Helsen. ‘Op deze site tussen de Stationsstraat en de Hondiuslaan worden inbreidingsprojecten mogelijk met nieuwe verbindingen voor langzaam verkeer via doorsteken en onderdoorgangen’.

De parking gelegen achter de St.-Martinuskerk kan vergroot worden en wordt voorzien van een gevelwand. Ook aan de zijde van de pare nummers van de Hondiuslaan zal een gevelwand gebouwd worden om het achterzijde gevoel te laten verdwijnen. Een gevoel dat ontstaan is doordat achterzijden van de panden langs de Stationsstraat duidelijk zichtbaar zijn vanop de Hondiuslaan en doordat een aantal van deze panden hun garage aan de Hondiuslaan hebben.

De stationsomgeving en de as Kiliaanstraat/Kerkstraat worden kernwinkelgebied. Dit wil ondermeer zeggen dat in functie van commerciële activiteiten de gelijkvloerse verdieping dieper mag uitgebouwd worden. Er zullen ook grotere winkelpanden met daktuinen toegelaten worden. Binnen de slotgracht van kasteel Ter Elst zal kleinschalige en laagdynamische horeca mogelijk zijn.

Dit ruimtelijk uitvoeringsplan biedt de mogelijkheid om een gebied dat niet ontwikkeld werd zoals voordien bedoeld was, terug de nodige ontwikkelingskansen te geven, besluit Koen Helsen.
Build for Life