Nieuwbouw

Nieuw onderwijsgebouw in Ede opgeleverd

Bouwbedrijf Trebbe heeft de Christelijke Scholengemeenschap Het Streek in Ede opgeleverd. Een school van ruim 10.000 m² groot voor vmbo-, mavo- en praktijkonderwijs met daarnaast een sporthal waarvan de grootte vergelijkbaar is met drie volleybalvelden. Bijzonder aan het gebouw is de gevel van aluminium composiet (3 mm pe-kunststof met aan weerszijden 0,5 mm aluminium). Het ontwerp is van architectenbureau Liag in Den Haag.

De nieuwe unilocatie is bestemd voor 1.000 leerlingen, maar in het ontwerp is al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding van 200 leerlingen. Verder zijn er meer dan veertig parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd.

Kleinschaligheid vormt een belangrijke factor in de nieuwe school. Zo huisvesten er vier 'schooltjes' met een maximumgrootte van 250 leerlingen per afdeling in de vier vleugels van het gebouw. De brugklassers worden apart opgevangen, evenals de leerlingen voor het praktijkonderwijs. Daarnaast is er een aparte afdeling voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en voor de mavo.

Leerlingen werken in lokalen die gelegen zijn rond kleinschalige leerateliers. Op die wijze is er overzicht, wordt er structuur aangebracht en blijven de lijntjes kort. Het grote voordeel van één gebouw is ook dat alle leerlingen gebruik kunnen maken van de praktijkruimtes, de werkplaatsen, het theater, het grand café en de dansstudio.

Het gebouw omarmt het schoolplein waardoor dit een verblijfsfunctie heeft vlakbij de sportvelden. Aan het schoolplein ligt de entree van de school. Door de transparante begane grond zijn hier ook de frontoffices zichtbaar die vanaf de aula (het ‘dorpsplein’) binnen toegankelijk zijn.