Nieuw designjasje voor buitenunits warmtepompen

  BE   13 april 2011 Bron: Thercon
Einde mei, op de vakbeurs Architect@work, stelt Thercon in primeur de ĎClimeleoní voor, een fraai maar sober omhulsel om de buitenunits van warmtepompen in hun omgeving te camoufleren. In het najaar komt er een tweede, geluiddempende variant op de markt.

De vraag naar warmtepompen stijgt fors, nu steeds meer mensen overtuigd raken van het nut ťn het rendement ervan. De buitenunit van een lucht-water warmtepomp zit doorgaans in een beige metalen behuizing, die op het dak, tegen een muur of in de tuin wordt geplaatst. En precies dat weerhoudt sommige kandidaat-kopers nog, uit vrees het uitzicht van de woning of de tuin te verstoren.

Erik Waumans van Thercon: ďElke nieuwe technologie heeft tijd nodig om algemeen aanvaard te worden. Je moet de consument stap voor stap overtuigen. We hebben al bewezen dat de technologie wťrkt (de website www.liveheatpump.be), en nu hebben we ook een oplossing voor de twijfelaars op het vlak van esthetiek.Ē

Vandaar dus ook de naam: de ĎClimeleoní gaat als het ware op in zijn omgeving. Gemaakt van weerbesteding cederhout dat na verloop van tijd mooi grijs kleurt, valt hij op de duur totaal niet meer op in de tuin, tegen de muur of op het platte dak. Volgens Thercon bestaat er vandaag geen evenwaardige oplossing op de markt: ďJe kan wel een haag of andere geÔmproviseerde omkasting aanleggen, maar die zal vroeg of laat het rendement van de warmtepomp beÔnvloeden. De luchtaanvoer is een complexe zaak en cruciaal voor de goede werking. De Climeleon oogt misschien eenvoudig, maar hier zijn maanden van onderzoek en testen aan voorafgegaanĒ, merkt Waumans op.

Geluiddempende variant op komst

Bob Schottey van Okri Design heeft de vormgeving van de Climeleon Natural uitgewerkt. Hij tekende ook voor het ontwerp van de volgende Climeleon, een baanbrekende kunststof designuitvoering die ook het geluid van de warmtepomp drastisch zal verlagen. ďOok al zijn onze warmtepompen zowat de stilste op de markt, het is een bekommernis van de mensen waarmee we rekening moeten houdenĒ, zegt Waumans. Deze uitvoering, die Climeleon ĎWaveí zal heten, zou in oktober beschikbaar zijn.

Climeleon ĎNaturalí (hout, niet-geluiddempend): leverbaar vanaf juni 2011, richtprijs: vanaf 490 euro excl. btw (afhankelijk van de afmeting).

Voor meer informatie: Vul onderstaand formulier in!

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo