Duurzaam Bouwen

Nieuw boek over duurzaam gebruik van de ondergrond

Het werkveld bodem verandert en richt zich steeds meer op de ondergrond. Bodem wordt veelal geassocieerd met maakbaarheid en verontreiniging. Maar er is meer. Het beter benutten van andere kwaliteiten van de ondergrond is urgent. Goed gebruik van de ondergrond biedt kansen voor een duurzame leefomgeving. Het in mei 2012 verschenen boek ‘Compact Ondergrond’ zet op een rij wat de huidige inzichten en actuele ontwikkelingen zijn.

De ondergrond is de basis voor elke ruimtelijke ontwikkeling in Nederland. Aandacht voor de onder-grond voorkomt vertraging in projecten en vermijdt gemiste kansen en overbodige kosten. ‘Compact Ondergrond’ laat zien hoe de werkvelden bodem, grondwater en ruimtelijke ordening bij elkaar komen in de ondergrond. Het boek biedt handvatten voor bodemadviseurs die de transitie naar adviseur on-dergrond maken.

Naast een introductie op de ondergrond, inzicht in actuele thema’s zoals bodemenergie en concrete handvatten om de ondergrond te verbinden met de ruimtelijke ordening, wordt een overzicht geboden van de beschikbare tools voor de ondergrond en het realiseren van ondergrondse ambities.

Het boek is een uitgave van Sdu Uitgevers en geschreven door ervaren bodemspecialisten Piet de Nijs (gemeente Breda), Jasper Lackin en Maarten van Dongen (beide ingenieursbureau Wit-teveen+Bos) en is onmisbaar voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met ruimtelijke ontwikkeling in Nederland.