Nieuwbouw

Nieuw Datacenter Havenbedrijf is meest duurzame van België

Met ‘duurzaam’ bedoelt het Havenbedrijf Antwerpen concreet dat het energieverbruik van dit nieuwe ICT-center 7 tot 10 maal lager zal liggen dan in een vergelijkbaar gebouw. Integratie van tal van -al dan niet nieuwe- technieken zoals bijvoorbeeld indirecte adiabatische koeling, DALI-gestuurde verlichting, zonnewering en dergelijke vraagt om een koppeling met een KNX-gebouwbeheersysteem. “Deze technieken worden namelijk nog veel rendabeler indien je ze met elkaar en met een monitoringsysteem kan laten communiceren” aldus Daevy Vanstaen, Senior Engineer bij Domotic.Lounge Kortrijk.

Om even dieper in te gaan op deze gekoppelde technieken lichten we graag de specifieke keuzes van bouwheer en integrator voor het nieuwe Datacenter toe. Dit ICT-centrum met een oppervlakte van 750 m² zal het eerste in België zijn dat wordt uitgerust met een adiabatisch koelsysteem. Hierbij wordt de opgewarmde lucht afkomstig van het datacenter indirect gekoeld met behulp van regenwater. Naast verwarming en koeling, die ongetwijfeld de energiefactuur domineren, is ook verlichting een verbruiker die best in toom wordt gehouden. Daarbij helpt constant lichtregeling en sturing via aanwezigheids-melders. Verlichtingstoestellen uitgerust met DALI-voorschakelapparaten garanderen niet alleen een flexibele verlichtingsinstallatie, maar kunnen ook hun status, lampfout en ballastfout terugmelden naar het gebouwbeheersysteem.

Zonnewering wordt bediend op twee manieren: manueel, volgens de wensen van de werknemers of automatisch, volgens de koppeling op een centraal weerstation met ingebouwd GPS-systeem voor het monitoren van de stand van de zon.

Gezien dit project een totaalinvestering vraagt van ruim drie miljoen euro speelt ook veiligheid een rol, ook het alarm werd gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem.