Algemeen

Niet vergeten ! Aanpassing statuten en jaarlijkse afvalstoffenmelding.

Bestaande vennootschappen, opgericht voor 6 februari 2001, moeten tegen uiterlijk 6 februari 2004 hun statuten hebben aangepast aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen. De statuten mogen geen verwijzingen naar de oude vennootschapswetgeving bevatten. Het niet naleven van deze verplichting kan in principe bestraft worden met de ontbinding van de vennootschap die door elke ‘belanghebbende’ kan gevorderd worden. In de praktijk loopt het meestal niet zo een vaart, en kunnen de rechtbanken een regularisatietermijn toestaan. Toch wordt dit scenario best vermeden door het nakomen van zijn verplichtingen tegen 6 februari a.s.

Om een statutenwijziging in de toekomst te vermijden, omwille van louter formele aanpassingen van het Wetboek van Vennootschappen (b.v. hernummering…) doet men er goed aan om in de statuten geen genummerde artikels uit het Wetboek van Vennootschappen letterlijk over te nemen. Wat dan wel? Een alternatief kan zijn algemene bewoordingen te gebruiken in de zin van ‘overeenkomstig de wettelijke bepalingen’ en waar nodig de tekst van de relevante artikelen integraal over te nemen.

Aangezien de statutenwijzigingen van een NV, BVBA, coöperatieve vennootschap of commanditaire vennootschap moeten geschieden bij notariële akte, raadpleeg tijdig uw notaris!

Voor meer informatie:
Nadia Schepens
nadia.schepens@nacebo.be

Jaarlijkse afvalstoffenmelding aan OVAM

Bedrijven die bedrijfsafval produceren moeten jaarlijks vóór 10 februari aan OVAM melden hoeveel afvalstoffen ze tijdens het voorbije jaar geproduceerd hebben. Het moet daarbij gaan om de “echte” bedrijfsafvalstoffen (bv. productie-uitval), dus niet de met huishoudelijk afval vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen, zoals papier, drankverpakkingen, enz… die slechts in kleine hoeveelheden vrijkomen (bv. in het bureau van het bedrijf).
De melding gebeurt door middel van voorgedrukte afvalstoffenmeldingsformulieren die men kan downloaden van de website www.ovam.be.
De meldingsplicht moet de overheid in staat stellen om zich een beeld te vormen van de hoeveelheid bedrijfsafvalstoffen die jaarlijks in het Vlaamse Gewest geproduceerd worden en de manier waarop ze verwerkt worden. De meldingsgegevens worden dus niet gebruikt om een milieubelasting op te leggen. De heffing op vaste afvalstoffen wordt immers betaald door de afvalverwerkers (vb. verbrandingsovens, stortplaatsen….) die deze doorrekenen aan de ondernemingen (dit is inbegrepen in de factuur).
Nogal wat afvalophalers (privé-containerfirma's) leveren een voorgedrukt meldingsformulier af aan hun trouwe klanten voor de tonnages afvalstoffen die zij opgehaald hebben. Zij doen dit als extra service naar de klanten toe; deze moeten dan enkel nog hun handtekening plaatsen en de datum vermelden en het formulier opsturen naar OVAM. Uiteraard dekt dit enkel de tonnages en afvalsoorten die via de afvalophaler in kwestie verwijderd werden, dus niet bv. de rechtstreekse afvoer met eigen vrachtwagens naar een “eindstation” (stortplaats, afvalverbrandingsinstallatie, ....)
Build for Life