Duurzaam Bouwen

Netaansluiting: begin of einde van mijn groenestroomproject?

Tot voor kort was het verkrijgen van een netaansluiting voor groenestroomprojecten een formaliteit. Vorig jaar werd echter de aanvraag van 27 projecten in de regio Oostende-Brugge geweigerd. Elia kon geen toestemming geven omdat er onvoldoende hoogspanningscapaciteit beschikbaar was. De frustratie bij de initiatiefnemers was groot. Ze waren bereid te investeren in groene energie, maar kregen daar geen toestemming voor.

ODE en de POM West-Vlaanderen sloegen de handen in elkaar en kaartten deze problematiek aan bij de bevoegde minister. In overleg met Elia, de VREG en de distributienetbeheerders werd uiteindelijk een oplossing uitgewerkt die gebaseerd is op de flexibele inzet van de schaarse hoogspanningscapaciteit. Zo kon een extra 110 megawatt aan capaciteit vrijgemaakt worden en kunnen de 27 projecten onder strikte voorwaarden aangesloten worden. Bijkomende aanvragen komen ondertussen op een wachtlijst terecht, in afwachting van een gevoelige capaciteitsuitbreiding van het net. Deze nieuwe hoogspanningslijnen kunnen echter pas vanaf eind 2014 verwacht worden.

Dit is een goede illustratie van de uitdagingen die ons te wachten staan bij een verdere toename van decentrale elektriciteitsproductie. Op deze infosessie wordt dieper ingegaan op de problematiek van netaansluitingen in Vlaanderen, waarbij in het bijzonder wordt stilgestaan bij de ervaringen in West-Vlaanderen. Naast een duidelijke situering van de problematiek geven het kabinet van minister van energie Van den Bossche, Elia, Eandis en de VREG u een stand van zaken vanuit hun specifieke invalshoek. Zo verneemt u meer over de implicaties voor bedrijven met plannen inzake groene stroom en over het belang van het project Stevin. Tot slot worden 2 concrete cases met getuigenissen uit de praktijk gepresenteerd.

Infosessie van POM West-Vlaanderen en ODE-Vlaanderen
Dinsdag 5 april 2011, 16.30u
Zaal Dexia – Blauwe Toren
Brugge

Meer info en inschrijven via www.ode.be/ode/agenda/studiedagen