Nieuwbouw

Nederlandse woningnieuwbouwproductie naar 70.000 in 2010

Na 84.000 nieuwe woningen in 2008 zal het aantal gereedmeldingen in 2009 en 2010 sterk dalen. Onder invloed van de huidige mondiale financiële crisis zakt het aantal gereedmeldingen in 2009 naar een niveau van 75.000. In 2010 zal het aantal gereedmeldingen verder dalen naar 70.000. Hiermee gaat de woningnieuwbouwproductie omlaag met 17% in twee jaar. Dit blijkt uit de meest recente woningbouwprognoses van BouwKennis.

In 2008 zullen er nog 84.000 nieuwe woningen gereedkomen. Na dit jaar zal het aantal nieuwbouwwoningen echter sterk dalen. In 2009 komen naar verwachting 75.000 woningen gereed. Voor 2010 verwacht BouwKennis zelfs een daling naar 70.000. Hiermee is de woningnieuwbouwproductie in 2010 vrijwel gelijk aan het niveau van 2000. Het aantal gereedgekomen woningen ligt in 2010 wel nog altijd hoger dan in 2003, toen het historisch lage aantal van 59.629 gereedmeldingen werd genoteerd.

Eerdere prognoses van BouwKennis gingen al uit van een vertraging van het aantal gereedmeldingen in 2009 en 2010. Eerder dit jaar werd echter verwacht dat de vertraging in 2009 en 2010 minder sterk zou zijn dan nu wordt voorzien.

Aantal gereed(ge)(te)komen woningen 2003 – 2010

Bron: BouwKennis in samenwerking met Rom Bult, november 2008
*) prognose

Minder verkoop en verhuizingen

Gebaseerd op het aantal verleende vergunningen en de nog altijd goed gevulde pijplijn (nog gereed te komen woningen) zou in 2009 en 2010 een veel hoger aantal gereedmeldingen mogelijk zijn dan in deze prognose. De recente ontwikkelingen op de financiële markten zorgen echter voor stagnatie op de woningmarkt. De woningverkoop vertoont een duidelijk dalende tendens. Onder invloed van de huidige conjunctuur en de daarmee samenhangende strenge eisen van hypotheekverstrekkers, onzekerheid over de koopkracht en een mogelijke recessie, wordt de consument voorzichtiger. Consumenten die van plan zijn een nieuwbouwhuis aan te schaffen, zullen eerst hun bestaande woning willen verkopen voordat zij tot een definitieve koop overgegaan. Daarmee vertragen ook de verkopen binnen de bestaande voorraad. De doorstroming is nihil.

De economische onzekerheid zorgt voor minder verhuizingen. Aangezien de koopsector voor het grootste deel afhankelijk is van kopers uit de bestaande koopwoningvoorraad, hebben de vertragingen en dalingen daar op termijn consequenties voor het aantal te bouwen koopwoningen.

Ook aan de kant van de ontwikkelende partijen laat de financiële crisis zijn sporen na. Financieringsproblemen en een grote aarzeling om te investeren zullen hier de komende tijd een grote rol spelen.

Ontwikkeling blijft onzeker

Bij deze nieuwe prognoses past nog steeds enige voorzichtigheid. De onrust op de financiële markten is nog altijd niet voorbij. Deze lijkt wel over zijn piek heen te zijn, want de meeste oninbare producten zijn afgeschreven. Er is nu vooral angst voor een recessie. Hoe de consument, de overheid en de verschillende partijen in de bouwketen zelf op deze onrust zullen reageren is vooralsnog niet helemaal duidelijk.

De VerhuisMonitor

Welke invloed heeft de kredietcrisis op de woonconsument? Zullen de kabinetsmaatregelen het beoogde effect hebben en de woningmarkt weer in beweging krijgen? Hoe ziet het verhuis- en klusgedrag er de komende jaren uit? Deze essentiële vragen worden beantwoord in de VerhuisMonitor. De VerhuisMonitor is het resultaat van uitvoerig marktonderzoek onder de woonconsument. Dit onderzoek geeft inzicht in de doorstroomontwikkeling, klusgedrag, verhuisgeneigdheid, verhuismotieven, procesgang en bevat tevens de WoonBarometer.