Nederlandse voordeur is steeds vaker fel van kleur en duurzaam

  NL   13 september 2012 Bron: Lewispr
De voordeur is één van de meest in het oog springende onderdelen van een huis. Geen wonder dus dat de keuze voor een deur voor veel mensen een heel bewuste is. Een voordeur zegt veel over de uitstraling van een woning. Past de deur bij de stijl van het huis? Is er gekozen voor een opvallende of juist wat neutralere voordeur? En van welk materiaal moeten onze deuren zijn? Doorwin bespeurt een aantal duidelijke trends in de Nederlandse markt.

Materiaal
De meeste voordeuren in Nederland zijn gemaakt van hout, al dan niet geplaatst in een houten of kunststof kozijn. Niet alleen particulieren, maar ook veel woningbouwcorporaties maken gebruik van houten voordeuren bij hun woningen.

Kleuren
Er is niet alleen een trend in materiaal zichtbaar, maar ook in kleur. De kleur wit is koploper, maar opvallend is de toenemende vraag naar fellere kleuren zoals rood of blauw. Zouden we in de barre crisistijden op zoek zijn naar wat blijdschap, een vrolijke noot?

Glas
De populairste deur beschikt over maar liefst twee ruiten met zowel een groter als een kleiner glasvlak. Mensen willen graag daglicht in hun woning. Beschikt een voorgevel niet over zijlicht, dan moet de voordeur volgens de PKVW-regels voorzien zijn van een glasvlak of spion.

Statement
Consumenten vragen steeds meer naar luxere deuren die net iets extra’s hebben. Deuren krijgen vaker extra sierlatten of groeven aangemeten. Regelmatig worden huisnummers uit de deuren gefreesd. Het zijn allemaal manieren om een deur een eigen karakter mee te geven en als bewoner een statement te maken.

Duurzaamheid
Een andere trend in de deurenbranche is het gebruik van duurzame producten. Er wordt hout gebruikt dat beter past bij de gemiddelde levensduur van een deur. De functionele levensduur van een hardhouten deur komt namelijk vaak niet overeen met de duurzaamheid van het materiaal waar de deur uit vervaardigd is. Daarom wordt er in plaats van tropisch hardhout Europees naaldhout gebruikt, afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen met kortere transportafstanden. De CO2-voetafdruk van de deuren is daardoor kleiner dan die van de hardhouten deuren.

Marc Westerwaal, commercieel directeur bij Tinga Deuren & Ramen, dochter van Doorwin: “We merken een duidelijke hang naar ‘personalisering’ van de voordeur. Door net een extra latje, een opvallende kleur of een uitsparing krijg je als consument een niet-alledaagse deur. Maar ook bedrijven willen hun entree een ‘eigen gezicht’ geven. Zo hebben we voor het stadion van SC Heerenveen deuren gemaakt met de Friese vlag erin gegraveerd over het gehele oppervlak van de deur.”
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo