Nieuwbouw

Nederlandse overheid laat bouwprojecten verstoffen

Bij het Rijk en andere overheden ligt voor meer dan 1 miljard euro aan bouwprojecten op de plank die als gevolg van bestuurlijke traagheid niet worden uitgevoerd. Daardoor zijn er 12.000 onnodige werklozen. Dat stelt ondernemersorganisatie Bouwend Nederland op basis van eigen onderzoek.

Volgens het onderzoek is voor scholen 256 miljoen euro beschikbaar, voor monumenten 50 miljoen, voor infrastructuur 300 miljoen en voor duurzaamheid 400 miljoen. Het gaat volgens de organisatie om geld dat een duidelijke bestemming heeft, maar niet wordt besteed.

Alleen al het geld dat beschikbaar is voor Rijksmonumenten zou bij daadwerkelijke besteding direct 700 arbeidsplaatsen opleveren.

"Het beschikbare geld moet ingezet worden voor het doel waarvoor het gereserveerd is en liefst zo snel mogelijk'', zei voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland vrijdag op de nieuwszender BNR.

De brancheorganisatie verwacht dat de bouwsector dit jaar met zo'n tien procent krimpt en dat daardoor de economische groei met 0,5 procent wordt geremd. "De malaise in de bouwsector houdt Nederland in de crisis. Om die spiraal te doorbreken, moet er geïnvesteerd worden in de bouw en infrastructuur'', aldus Brinkman.

Ook interessant