Nieuwbouw

Veel meer nieuwbouw nodig in Nederland

Makelaarsvereniging NVM noemt het derde kwartaal een 'slecht kwartaal voor de woningmarkt'. Er werden 17,2 procent minder huizen verkocht dan in het kwartaal daarvoor. De prijzen daalden in die periode met 2,2 procent.
Maar niet alleen huiseigenaren hebben steeds meer moeite om hun huis te verkopen, ook de nieuwbouw ligt voor een groot deel stil. Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman legde gisteravond in het NOS Achtuurjournaal uit dat er te weinig gebouwd wordt, in verhouding met de normale behoefte aan woningen.

"De bouwsector heeft al 40 procent ingeleverd van de normale bouwproductie en 43.000 medewerkers zijn inmiddels ontslagen. De woningbouw moet snel weer op gang komen, om wachtlijsten weg te werken en nog belangrijker: om te zorgen voor economische groei."
Brinkman houdt de politiek voor: "Een goed draaiende bouwsector is goed voor 0,5 procent nationale groei. Als je weer aan het bouwen bent, is dat dus heel goed voor iedereen."

Meer nieuwbouw nodig
"In 2011 werden bijna 58.000 woningen opgeleverd, de raming voor 2012 is 53.000. De verwachting voor 2013 is zeer somber. Mogelijk blijft de teller steken op 40.000 opgeleverde woningen", zo kijkt Brinkman vooruit.
"Aan het aantal verleende vergunningen kunnen we zien dat in vergelijking met vorig jaar er al een daling van 33 procent in zit. Als dat doorzet, en we hebben geen aanwijzingen voor optimisme, dan kom je dus ongeveer uit op de helft van de ruim 75.000 woningen die er elk jaar gebouwd moeten worden - en we lopen al een paar jaar fors achter op dat aantal. De groei van het aantal huishoudens is zo niet op te vangen, ook blijven zwaar verouderde woningen uit de jaren '50 en '60 te lang staan."

Doorgeslagen
NVM-voorzitter Ger Hukker zegt over de kwartaalcijfers van de bestaande woningverkoop dat de woningmarkt het 'onnodig slecht' doet. In vergelijking met een jaar eerder zijn de prijzen in de afgelopen maanden nog harder gedaald: 7,5 procent. De gemiddelde prijs voor een verkochte woning was 209.000 euro. Via NVM-makelaars werden zo'n 18.600 woningen verkocht. In de hele markt zijn er in het derde kwartaal ongeveer 25.000 woningen verkocht.

Hukker maakt zich zorgen over de maatregelen uit het Lenteakkoord, die zijn overgenomen in de Miljoenennota. Straks mogen huizenbezitters alleen hypotheekrente aftrekken als ze direct beginnen met aflossen. Ook zijn er minder mogelijkheden om meer te lenen dan de waarde van het huis. Hukker vreest dat de maandlasten voor starters stijgen en dat ze minder kunnen lenen bij de bank. Hij hoopt daarom dat er nog maatregelen teruggedraaid worden. "Het is doorgeslagen. De hele woningmarkt piept en kraakt door deze maatregelen. Kopers en verkopers willen duidelijkheid en perspectief."