Nieuwbouw

Bouw kan weer motor van de economie worden

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,5%. Om ons land uit de crisis te halen, is groei nodig. De bouwsector in ons land remt de groei met 0,5%. Met andere woorden: de malaise in de bouw houdt Nederland in de crisis. Willen we snel en sterk uit de crisis komen, dan moeten we meer investeren in de bouw en infra.

In betere tijden was de totale bouwsector in Nederland goed voor 5,5% van het bruto binnenlands product (bbp) en voor een productie van 55 miljard euro. De bouw was daarmee een van de aanjagers van onze economie. Helaas kan het die rol nu niet vervullen. Dit jaar krimpt de bouw met ongeveer 10%, wat zorgt voor de 0,5% negatieve groei.

"In 2013 krijgen we weer honderden faillissementen en weer minstens tienduizend ontslagen. Tenzij het kabinet de bouw en woningmarkt niet verder inperkt maar stimuleert, en daardoor ook de hele Nederlandse economie een duw de goede kant op geeft", zo reageert Elco Brinkman, voorzitter van
Bouwend Nederland, op de uiterst sombere prognose van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De bouw stevent af op een zeer zwaar jaar. Dat blijkt uit de doorrekening van het regeerakkoord door het EIB. Voor de korte termijn is met het voorgestelde kabinetsbeleid alle hoop op herstel in de bouw vervlogen. Brinkman: "De bouw zal dus de hele economie blijven remmen. Dat wil niemand. We kunnen juist de motor worden. Het kabinet kan met slimme maatregelen de economische groei vanuit de bouw stimuleren. Starters moeten een maatwerkhypotheek kunnen krijgen, de huurstijgingen moeten hand in hand gaan met de verhuurdersheffing, grondprijzen moeten omlaag en de infrabezuinigingen moeten teruggedraaid worden. Bij echt stimuleren denk ik aan het lage btw-tarief voor onderhoud; dat heeft zich al heel goed bewezen. En als woningeigenaren hun huis energiezuinig laten maken, zouden ze die kosten van de belasting moeten kunnen aftrekken. Dat helpt ook voor de klimaatdoelstellingen."

De Bouw maakt het
Met de slogan `De Bouw maakt het' vraagt Bouwend Nederland aandacht voor de zo belangrijke bouw- en infrasector. Via radiospots, artikelen in huis-aan-huisbladen en via een campagnewebsite wil Bouwend Nederland bij (lagere) overheden en het Nederlands publiek het besef creeren dat we deze keihard sectoren nodig hebben. Brinkman: "Want we willen allemaal rijden op mooie brede wegen, we willen wonen in goed geisoleerde woningen en we willen dat de scholen van onze kinderen een gezond binnenklimaat hebben. Dan moeten we de bouw- en infra daar wel de ruimte toe bieden. Geld vragen we niet, wel de ruimte om er samen de schouders onder te zetten!"